Nέα της αγοράς

Κορωνοϊός: Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτεΐνη στους πνεύμονες που μπλοκάρει τη λοίμωξη- Δρα σαν ταινία velcro

Κορωνοϊός: Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτεΐνη στους πνεύμονες που μπλοκάρει τη λοίμωξη- Δρα σαν ταινία velcro

Πηγή Φωτογραφίας: unsplash

«Κολλάει στον ιό και μετά τον απομακρύνει από τα κύτταρα-στόχους του»

Σε μια ελπιδοφόρα ανακάλυψη που μπλοκάρει την λοίμωξη από κορωνοϊό και σχηματίζει στο σώμα έναν προστατευτικό φραγμό κατά της νόσου, προχώρησαν επιστήμονες από Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη στους πνεύμονες με την ονομασία LRRC15, η οποία είναι ένας ενσωματωμένος υποδοχέας που δεσμεύει τον ιό SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εξάπλωσή του και τη μόλυνση άλλων κυττάρων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανακάλυψη αυτή ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί φυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη τόσο από τον Covid –19 όσο και από άλλους ιούς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή γονιδιωματικής Γκρεγκ Νίλι, καθώς επίσης των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Γιέλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «PLoS Biology», επιβεβαίωσαν τη δράση της πρωτεΐνης σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες.

«Κολλάει» στον κορωνοϊό και τον απομακρύνει από τα κύτταρα

«Πιστεύουμε ότι δρα κάπως σαν αυτοκόλλητη ταινία τύπου Βέλκρο, που κολλάει στον ιό και μετά τον απομακρύνει από τα κύτταρα-στόχους του», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λίπιν Λου.

Ο κορωνοϊός μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του για να προσδεθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων, την πρωτεΐνη (ένζυμο) ACE2.

Τα κύτταρα των πνευμόνων διαθέτουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ACE2, πράγμα που εξηγεί γιατί ο κορωνοϊός προκαλεί συχνά σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες των ασθενών. Όπως και στην περίπτωση του υποδοχέα ACE2, ο LRRC15 είναι ένας υποδοχέας του κορωνοϊού, όμως δεν υποστηρίζει τη μόλυνση.

Αντίθετα, «δένει» και ακινητοποιεί τον ιό, αποτρέποντας έτσι την μόλυνση άλλων ευάλωτων κυττάρων. Η πρωτεΐνη LRRC15 είναι παρούσα σε πολλά σημεία του σώματος, όπως πνεύμονες, δέρμα, γλώσσα, πλακούντα, λεμφαδένες κ.α.

Η μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με βαρύτερη Covid-19 είχαν μικρότερα επίπεδα LRRC15 στο αίμα τους σε σχέση με εκείνους με ήπια νόσο.

Συνεπώς οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από Covid-19, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους έχουν υψηλά επίπεδα LRRC15 στον οργανισμό τους, άρα και καλύτερη φυσική άμυνα έναντι του ιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments