Διεθνή

Τουρκία: Το κόστος του σεισμού στην οικονομία μπορεί να φτάσει τα 84 δισ. δολάρια

Τουρκία: Το κόστος του σεισμού στην οικονομία μπορεί να φτάσει τα 84 δισ. δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter- @VaNiRaFeeQ18

Ή περίπου το 10% του ΑΕΠ της τουρκικής οικονομίας.

Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε πριν από μία εβδομάδα τις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, αφήνοντας πάνω από 34.000 νεκρούς  στις δύο χώρες, αναμένεται να αφήσει το στίγμα του και στην οικονομία της Τουρκίας.

Ο σεισμός έχει πλήξει σοβαρά 10 επαρχίες και 13,5 εκατ. ανθρώπους στα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και στη γειτονική Συρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων (Turkonfed), η ζημιά για την οικονομία υπολογίζεται σε 84 δισ. δολάρια, ή περίπου το 10% του ΑΕΠ της τουρκικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο σεισμός και η μετασεισμική δραστηριότητα εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 70,8 δισ. δολαρίων σε κτίρια κατοικιών και επιπλέον απώλειες ύψους 10,4 δισ. δολαρίων σε εθνικό εισόδημα. Σύμφωνα με την Turkonfed, οι απώλειες στο εργατικό δυναμικό θα κοστίσουν στην οικονομία της Τουρκίας 2,9 δισ. δολάρια.

Οι υπολογισμοί της Turkonfed βασίστηκαν στην εμπειρία των σεισμών του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσαν περίπου 18.000 ανθρώπους. Οι νεκροί από το τελευταίο χτύπημα του σεισμού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις απώλειες του σεισμού του 1999, ενώ παράλληλα χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η εκτίμηση της Turkonfed ανεβάζει επίσης πιο ψηλά τις οικονομικές απώλειες συγκριτικά με τις εκτιμήσεις άλλων οικονομολόγων που έχουν τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος.

Η ζημιά στις υποδομές της Τουρκίας (δρόμοι, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, νοσοκομεία και σχολεία) μπορεί να οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας σε πάνω από το 5,4% του ΑΕΠ φέτος, έναντι της επίσημης πρόβλεψης για 3,5%, σημειώνει η Turkonfed.

Από την άλλη, οι αρχικοί υπολογισμοί του Bloomberg Economics έδειξαν ότι το κόστος που σχετίζεται με καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών ανοικοδόμησης, μπορεί να αποτελεί περίπου το 5,5% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments