Διεθνή

Σκωτία: Ο υπουργός Υγείας Χούμζα Γιουσάφ υποψήφιος για την ηγεσία της χώρας

Σκωτία: Ο υπουργός Υγείας Χούμζα Γιουσάφ υποψήφιος για την ηγεσία της χώρας

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Τζον Σουίνεϊ, ο 58χρονος αναπληρωτής πρωθυπουργός, ανέφερε ότι δεν θα είναι υποψήφιος

Ο υπουργός Υγείας της Σκωτίας Χούμζα Γιουσάφ δήλωσε το Σάββατο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για να αντικαταστήσει τη Νίκολα Στέρτζον ως ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), σύμφωνα με το Reuters.

Ο Γιουσάφ γίνεται ο πρώτος που ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην κούρσα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Στέρτζον νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Στην πολιτική από μικρός

«Αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα για να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του SNP», δήλωσε ο 37χρονος, ο οποίος είναι μέλος του κοινοβουλίου της Σκωτίας από το 2011.

Ο Τζον Σουίνεϊ, ο 58χρονος αναπληρωτής πρωθυπουργός, απέκλεισε τον εαυτό του την Πέμπτη, λέγοντας ότι η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος ήταν να δημιουργήσει το χώρο για μια «φρέσκια προοπτική» σχετικά με τους στόχους του κυβερνώντος SNP, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας.

Εντός έξι εβδομάδων

Το SNP είπε ότι θα επιλέξει νέο αρχηγό εντός έξι εβδομάδων μέσω ψηφοφορίας των μελών του, η οποία θα κλείσει στις 27 Μαρτίου. Η Στέρτζον, 52 ετών, ανέφερε ότι δεν εγκαταλείπει την πολιτική και ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να επιλεγεί διάδοχος.

Η απροσδόκητη αποχώρησή της άφησε ερωτηματικό για τον αγώνα του SNP για ανεξαρτησία, καθώς η κυβέρνηση του Γουέστμινστερ εμπόδισε τις προσπάθειές της να διεξαγάγει δεύτερη ψηφοφορία μετά το δημοψήφισμα του 2014 στο οποίο η Σκωτία ψήφισε με 55% έναντι 45% για να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ίδια έχει εκφράσει την πίστη της στην Κέιτ Φορμπς, την υπουργό Οικονομικών της χώρας, που θεωρείται ταλαντούχα αλλά είναι αδοκίμαστη στα βαθιά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments