People

Μ. Ηλιόπουλος: Ένας σύγχρονος ευεργέτης

Μ. Ηλιόπουλος: Ένας σύγχρονος ευεργέτης
Σε έναν σύγχρονό μας ευεργέτη εξελίσσεται ταχύτατα ο ραγδαία εξελισσόμενος Ελληνοκύπριος εφοπλιστής κ. Μάριος Ηλιόπουλος

Σε έναν σύγχρονό μας ευεργέτη εξελίσσεται ταχύτατα ο ραγδαία εξελισσόμενος Ελληνοκύπριος εφοπλιστής κ. Μάριος Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της «Seajets», της καθιερωμένης εταιρείας ταχύπλοων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Μετά τις αποφασιστικής και κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας δωρεές στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» και την εθνικής σπουδαιότητας δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ προς τον σεισμόπληκτο λαό της Τουρκίας, προστίθεται πλέον σε αυτήν την άτυπη αλυσίδα εθνικών και κοινωνικών προσφορών η δημιουργία του «Ιδρύματος Ηλιόπουλου», του οποίου το κόστος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό ήταν άλλωστε και το επίκεντρο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διακεκριμένος εφοπλιστής.  Το Ίδρυμα αυτό πρόκειται να φέρει το όνομα του ιερού προσώπου του πατέρα του Ελληνοκύπριου εφοπλιστή. Στον πολυαγαπημένο πατέρα του, Τάκη Ηλιόπουλο,  αναφέρθηκε με ξεχωριστή συγκίνηση και με βαθύ σεβασμό ο κοινωνικά νέος εφοπλιστής. Ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος τόνισε ότι το Ίδρυμα θα αρθρωθεί γύρω από θεμελιώδεις, ανθρωποκεντρικούς άξονες. Η Παιδεία, η Υγεία, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός και ο σεβασμός του Περιβάλλοντος είναι οι κύριες θεματικές, στις οποίες θα διοχετεύσει την ενέργεια και τον δυναμισμό του το νέο Ίδρυμα. Σε αυτό πρωταγωνιστική θα είναι η θέση της συζύγου του εφοπλιστή, Άννας, και της κόρης του, Δέσποινας.

Ο κύριος Μάριος Ηλιόπουλος ήθελε να είναι απόλυτα ξεκάθαρος και σαφής ως προς τα οικονομικά του νέου Ιδρύματος, με τα αρχικά κεφάλαια που θα διατεθούν να ανέρχονται στα 2 εκατομμύρια ευρώ και να έχουν εκταμιευθεί το αργότερο έως το τέλος της χρονιάς.

Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο Μάριος Ηλιόπουλος, το Ίδρυμα είναι δεκτικό και ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία και με άλλους φορείς, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκονται τα θέματα Υγείας και ειδικά σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και τις επισκευές μηχανημάτων, όπως τα ακτινολογικά, τις μονάδες τεχνητού νεφρού, ενώ υπάρχουν και σκέψεις σε πολλά νησιά των Κυκλάδων να ξεκινήσουν και προσπάθειες για προώθηση της πράσινης ενέργειας, με τοποθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε χώρους των λιμανιών.

Σε σχέση με τα θέματα περιβαλλοντικής εγρήγορσης, πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα και στη διαχείριση απορριμμάτων, ένα αρκετά προβληματικό θέμα, το οποίο χρονίζει. Υπάρχουν ακόμη σκέψεις να βοηθηθούν περαιτέρω τα νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμια με αερομεταφορές με ελικόπτερα.

Πέρα όμως από την δημιουργία του Ιδρύματος, ο κύριος Μ. Ηλιόπουλος έκανε αναφορά και σε άλλες δωρεές και προσφορές, στις οποίες έχει προχωρήσει. Πρόκειται για δωρεές και προσφορές που, όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, «δεν τις έχει διαφημίσει, γιατί ο πατέρας του τού έλεγε να είναι ένας σεμνός και ταπεινός μαχητής». ‘Έτσι, έγινε λόγος για «δώδεκα πλήρως εξοπλισμένες εντατικές στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, οι οποίες δημιουργήθηκαν το 2021 και το 2022». Πρόκειται για άριστες μονάδες, στις οποίες «στατιστικά κάθε εισαγόμενος ασθενής εξέρχεται σώος», ανέφερε ο νέος εφοπλιστής, χειροκροτούμενος από τους παριστάμενους.

Επιπλέον, ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος προέβη σε μια εθνικής σπουδαιότητας δωρεά, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ προς τον σεισμικό λαό της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που προσέφερε για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Τουρκίας, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η επίσκεψη στη γείτονα χώρα τού έδωσε την ευκαιρία να συναντηθεί με τρία σημαντικά πρόσωπα της Τουρκίας μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Τουρκία με ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο και συμφωνίες, λόγω της ελληνικής πολυμηχανίας και της τουρκικής διπλωματίας μπορούν να γίνουν η δύναμη του Αιγαίου Πελάγους και της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Μάριος Ηλιόπουλος είχε πρόσφατα, για περισσότερα από τριάντα λεπτά, εγκάρδια συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και με τον πρώην Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες δεν είχαν κρύψει την ευχάριστη έκπληξή τους για την ευγενική χειρονομία του διαπρεπούς Ελληνοκυπρίου εφοπλιστή, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει ότι «θέλουμε τέτοιους ανθρώπους για την ανάπτυξη των μελλοντικών σχέσεων των δύο χωρών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, για το αν υπάρχει σκέψη συνεργασίας με την γείτονα χώρα στον τομέα των μεταφορών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Αιγαίο ανέφερε ότι μια τέτοια πιθανότητα θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα και εξαρτάται από το κατά πόσο θα πέσει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Υπήρχαν συζητήσεις για το Αιγαίο να συνδεθεί με Τουρκία. Από οικονομικής πλευράς δεν θα είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μια τέτοια συνεργασία. Απλώς όποια επιχείρηση αποφασίσει να μπει σε μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να πάρει τα ρίσκα της. Αν οι σχέσεις γίνουν εποικοδομητικές τότε μπορεί να γίνει και σύνδεση Αιγαίου με Τουρκία. Κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει μήνες, ίσως και χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στάση αναμονής για τη MIG

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της MIG, ο κ. Ηλιόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει, αλλά αρκέστηκε να αποκλείσει κάποια σενάρια, μεταξύ των οποίων το ενδιαφέρον της οικογένειας για το χρηματιστήριο.

Δεν με ενδιαφέρει το οικονομικό κέρδος (outright), είπε χαρακτηριστικά. «Με ενδιαφέρει να κερδίσουμε χρήματα από άλλες διαδικασίες. Δεν θεωρώ κακό το Χρηματιστήριο. Εμείς σαν οικογένεια δεν συμμετείχαμε ποτέ στο χρηματιστήριο. Οι μόνες μετοχές που πήραμε ήταν για να βοηθήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Φειδωλός, όμως, υπήρξε και στις εκτιμήσεις του για τη φετινή θερινή σεζόν, τονίζοντας ότι η περίοδος αυτή είναι μια πρόκληση για την οποία είναι αισιόδοξος και επιφυλακτικός ταυτόχρονα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments