Διεθνή

Η Ε.Ε. για την θλιβερή επέτειο του πολέμου

Η Ε.Ε. για την θλιβερή επέτειο του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε κοινή δήλωση προέβησαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπόσχονται δέκα πακέτο κυρώσεων, αρωγή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ισχυρότερη πίεση στην Ρωσία.

Σε κοινή δήλωση προέβησαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπόσχονται δέκα πακέτο κυρώσεων, αρωγή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ισχυρότερη πίεση στην Ρωσία.

Στη δήλωση, οι υπογράφοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Κίεβο και τόνισαν ότι «το μέλλον της Ουκρανίας πρέπει να αποφασίσουν οι Ουκρανοί» και «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλει σε μια γειτονική χώρα ή να παραβιάσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ υπενθύμισε στη Ρωσία τη μετατροπή των τροφίμων και της ενέργειας σε όπλα, τον πυρηνικό εκβιασμό και τη διάδοση πλαστών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθερά και πλήρως αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και τον λαό της για όσο χρειαστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια ταχέων συντονισμένων αγορών στην ευρωπαϊκή βιομηχανία» τόνισε η Ε.Ε.

Το μπλοκ θα παρέχει υποστήριξη στην ανάκαμψη της Ουκρανίας. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, όπως υποστηρίζεται στην δήλωση.

Η ΕΕ υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει την πίεση στο επιτιθέμενο κράτος, να υιοθετήσει το δέκατο πακέτο κυρώσεων και να προβλέψει τη ρητή νομική ευθύνη για όσους προσπαθούν να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Υποστηρίζουμε τη φόρμουλα ειρήνης του Προέδρου Ζελένσκι. Μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, θα διασφαλίσουμε τον θρίαμβο της Ουκρανίας, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την αποκατάσταση της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των συνόρων της διεθνώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με αναφορές από: Ευρωπαϊκή Ένωση, Tass

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments