Διεθνή

Εκλογές στη Νιγηρία

Εκλογές στη Νιγηρία

Πηγή Φωτογραφίας: Sunday Alamba | Συντελεστές: AP

Οι Νιγηριανοί προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Μουχάμαντου Μπουχάρι

Οι Νιγηριανοί προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Μουχάμαντου Μπουχάρι, που καλείται να ηγηθεί της πολυπληθέστερης χώρας της Μαύρης Ηπείρου με 213 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και πρωτοφανή έξαρση της βίας.

Μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων στην πιο ανοιχτή ψηφοφορία μετά τη μετάβαση της Νιγηρίας από τη στρατιωτική εξουσία στη δημοκρατία το 1999 είναι δύο έμπειροι πολιτικοί: ο Κυβερνήτης του Λάγος Bola Tinubu, 70 ετών, του κυβερνώντος Κογκρέσου «All Progressives» και ο πρώην Αντιπρόεδρος ο 76χρονος Ατίκου Αμπουκάμπαρ, 76 ετών, του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Επίσης, στη διεκδίκηση της εκλογικής αναμέτρησης συμμετέχει και ο Πίτερ Όμπι, 61 ετών, του πιο μετριοπαθούς Εργατικού Κόμματος, το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει χάρη κυρίως στην υποστήριξη της νεότερης γενιάς.

Ο απόστρατος στρατηγός Μουχάμαντου Μπουχάρι άφησε την εξουσία μετά από οκτώ χρόνια – το μέγιστο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται από το Σύνταγμα – χωρίς να έχει τηρήσει την υπόσχεση να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια στη Νιγηρία, η οποία είναι η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Αφρική.

Περισσότεροι από 93 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι για να βρουν διάδοχο και να εκλέξουν τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Περίπου 176.600 εκλογικά τμήματα επρόκειτο να ανοίξουν στις 8:30 π.μ. τοπική ώρα. Κατά τις τελευταίες εκλογές, τα εκλογικά τμήματα είχαν ανοίξει με πολλές ώρες καθυστέρηση, αν όχι καθόλου.

Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει μόλις κλείσουν τα γραφεία και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν έξω από κάθε ένα από αυτά. Ο τελικός απολογισμός των 36 πολιτειών και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Αμπούτζα αναμένεται εντός πέντε ημερών από την ψηφοφορία.

Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, η προεκλογική περίοδος στιγματίστηκε από βία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός υποψηφίου της Γερουσίας στα νοτιοανατολικά την περασμένη Τετάρτη.

Οι Νιγηριανοί αντιμετωπίζουν επίσης έλλειψη μετρητών που συνδέεται με την αλλαγή των τραπεζογραμματίων, η οποία έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή και έχει προκαλέσει σκηνές βίας στις τράπεζες και γύρω από τα ΑΤΜ.

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το έγκλημα, ο πληθωρισμός, η φτώχεια, οι ελλείψεις ενέργειας, μια ισλαμιστική εξέγερση στα βορειοανατολικά και μεγάλης κλίμακας κλοπή πετρελαίου στο νότο.

Την ώρα των εκλογών, τα χερσαία σύνορα έκλεισαν και οι περιπολίες στρατιωτών οργανώθηκαν στους δρόμους πολλών Πολιτειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments