Global News

Al Jazeera: Χιλιάδες διαδηλωτές σε Παρίσι και Βερολίνο για την Ειρήνη

Al Jazeera: Χιλιάδες διαδηλωτές σε Παρίσι και Βερολίνο για την Ειρήνη

Πηγή Φωτογραφίας: InsideTheGames

Οι διαδηλωτές στο Παρίσι και το Βερολίνο συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν ειρήνη στην Ουκρανία, μια ημέρα μετά την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη γερμανική πρωτεύουσα για να καταδικάσουν την προμήθεια όπλων από την κυβέρνηση στην Ουκρανία και να ζητήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Οι διοργανωτές επικρίθηκαν πριν από τη διαμαρτυρία ότι υποβάθμισαν το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφός της από τη ρωσική επιθετικότητα και ότι απέτυχαν να αποστασιοποιηθούν από την ακροδεξιά και την άκρα αριστερά, όπου οι φιλορωσικές απόψεις είναι κοινές.

Ένας από τους διοργανωτές, η βουλευτής της αντιπολίτευσης Σάρα Βαλακενχεντ του πρώην κομμουνιστικού κόμματος της Αριστεράς, είπε ότι δεν υπήρχε χώρος για νεοναζί στη συγκέντρωση, αλλά ότι όποιος θέλει ειρήνη «με ειλικρινή καρδιά» είναι ευπρόσδεκτος. Ενώ τα περισσότερα πλακάτ στη διαμαρτυρία αντανακλούσαν παραδοσιακές αριστερές θέσεις, ορισμένοι συμμετέχοντες έφεραν πανό με το σύνθημα «Αμερικανοί πάνε σπίτι τους» και το λογότυπο ενός ακροδεξιού περιοδικού. Μερικοί κυμάτισαν ρωσικές σημαίες.

Η Βάγκενκνεχτ κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι επιδιώκει «να καταστρέψει τη Ρωσία» και είπε ότι η Μόσχα πρέπει να γίνει μια «προσφορά» προκειμένου να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Μια άλλη από τις διοργανώτριες, η εξέχουσα φεμινίστρια συγγραφέας, Άλις Σβάρτσερ, είπε ότι είναι καιρός να κοιτάξουμε πέρα ​​από αριστερά και δεξιά. Οι δύο γυναίκες έχουν επίσης ξεκινήσει μια αίτηση που ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 645.000 υπογραφές. Οι διαδηλωτές κορόιδευαν κάθε φορά που αυτή και η Βάγκενκνεχτ ανέφεραν το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Η αστυνομία είπε ότι περίπου 13.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην εμβληματική Πύλη του  Βρανδεμβούργου του Βερολίνου, ενώ οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχαν 50.000 άτομα. Ένας από τους παρευρισκόμενους ήταν ο Κονσταντέν Σνάιντερ, ακαδημαϊκός από το Βερολίνο, ο οποίος είπε ότι κατανοούσε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται τη Ρωσία. «Φυσικά [ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν είναι ηλίθιος που επιτίθεται στην Ουκρανία», είπε. «Αλλά πρέπει ακόμα να βρούμε νέες λύσεις [για τον πόλεμο] αντί να λέμε σαρωτικά ότι δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση».

Υπήρξαν αρκετές μικρές αντιδιαδηλώσεις. Την Παρασκευή, χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ευρώπη πραγματοποίησαν πορεία κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Στο Παρίσι, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι τραγούδησαν το Σάββατο τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας στην Place de la Republique πριν παιδιά από την Ουκρανία ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές οδηγήσουν μια πομπή. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν βλέπει προοπτική για ειρηνευτικές συνομιλίες προς το παρόν.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχεται επί του παρόντος μόνο μια μορφή διαπραγματεύσεων, η οποία είναι ότι [η Ουκρανία] συνθηκολογεί άνευ όρων και ότι επιτυγχάνει όλους τους στόχους του», δήλωσε ο Σολτς στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments