Global News

Le Monde: Βγαίνοντας από το «ξύλινο» Brexit

Le Monde: Βγαίνοντας από το «ξύλινο» Brexit

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- Financial Times

Σύμβολο της επιθυμίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους, η «συμφωνία» για τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι ένα τολμηρό στοίχημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Η προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σπάνια ήταν μια κερδοφόρα στρατηγική για τους Βρετανούς πρωθυπουργούς, οι οποίοι συχνά έπαιξαν και καταχράστηκαν την υποτιθέμενη ευρωφοβία των ψηφοφόρων τους. Με τη σύναψη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, ο Ρίσι Σούνακ γυρίζει σελίδα στη χαοτική ιστορία του Brexit και φαίνεται να έρχεται σε ρήξη με τη στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον, του οποίου το πολιτικό σχέδιο φαινόταν να έχει περιοριστεί σε μια ατέρμονη αντιπαράθεση με τους είκοσι επτά γείτονες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το περιεχόμενο της «συμφωνίας» που ήρθε για να γιορτάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον κ. Σουνάκ, μετά από ένα πάρτι τσαγιού στο Ουίνδσορ με τον βασιλιά Κάρολο , αρχηγό του κράτους, επικεντρώνεται στον Βορρά. Ιρλανδία. Στοχεύει στην επίλυση της διαφοράς μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών που προκύπτει από την εφαρμογή, σε αυτήν την επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, της συνθήκης για το Brexit που υπεγράφη στα τέλη του 2019 από τον κ. Τζόνσον.

Προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή των συνόρων μεταξύ των δύο τμημάτων της Ιρλανδίας, το κείμενο αυτό κράτησε τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία ευρωπαική αγορά αγαθών. Ως αποτέλεσμα, τα εμπορεύματα που διέρχονται από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους που εμποδίζουν το εμπόριο και κάνουν τους ενωτικούς εξτρεμιστές της Βόρειας Ιρλανδίας να ουρλιάζουν. Οι τελευταίοι θεωρούν οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΕ ως απειλή για την ένταξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα θα πρέπει να καταστήσει δυνατή τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας εμπορευμάτων εξαιρώντας από τον έλεγχο όσων έχουν τελικό προορισμό τη Βόρεια Ιρλανδία και όχι τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ. Το κείμενο προβλέπει επίσης ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας μπορεί να αντιταχθεί σε αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες που επηρεάζουν την επαρχία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments