Διεθνή

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οδηγείται το καθεστώς Ερντογάν

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οδηγείται το καθεστώς Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: cnbc.com - Αρχείου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 και ύστερα από αρκετές ημέρες μαζικών εκκαθαρίσεων.

Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) εναντίον της Τουρκίας για την τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας καταθέτουν μια δικηγορική εταιρεία, μια ΜΚΟ και μια ένωση Ευρωπαίων δικαστών. Τα εγκλήματα αυτά φέρεται ότι διαπράχθηκαν μετά το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ερντογάν το 2016, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πανευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euractiv. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 και ύστερα από αρκετές ημέρες μαζικών εκκαθαρίσεων.

Πιο ειδικά, η βελγική δικηγορική εταιρεία Van Steenbrugge Advocaten (=VSA), η μη κυβερνητική οργάνωση Turkey Tribunal με έδρα το Βέλγιο και η ένωση European Magistrates for Democracy and Freedoms (=MEDEL) ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη ότι ζήτησαν από το ΔΠΔ να διεξάγει έρευνα στην Τουρκία για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την Τουρκία. Με βάση τους ισχυρισμούς των τριών αυτών οργανώσεων, 200.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν, βασανίστηκαν ή φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν χωρίς να υπάρξει δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, η VSA, η MEDEL και το Δικαστήριο Τουρκίας απέστειλαν ανακοίνωση στο Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα κύρια όργανα του Δικαστηρίου. Σε αυτή την ανακοίνωση, αποκαλύπτουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που θα είχε και θα συνεχίσει να διαπράττει το τουρκικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, αποκαλύπτουν τις μαρτυρίες 1.300 θυμάτων των κατασταλτικών μηχανισμών του καθεστώτος. Για τα θύματα αυτά, το διεθνές δικαστήριο θα μπορούσε να κινήσει τη διαδικασία. Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι το καθεστώς του Ερντογάν έχει πραγματοποιήσει συστηματικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού με στόχο να προωθήσει τις πολιτικές του κόμματός του, δηλαδή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ισχυρίζονται επίσης ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλεγεί δείχνουν εκούσια παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η «Washington Post», το γραφείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου λαμβάνει εκατοντάδες παρόμοιες ανακοινώσεις κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, και αυτές σπάνια καταλήγουν σε έρευνα. Το ουσιαστικότερο όμως ζήτημα είναι το ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επομένως, δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του. Υπενθυμίζουμε ότι το Καταστατικό είναι μια διεθνής συνθήκη που καθορίζει τα διεθνή εγκλήματα για τα οποία έχει δικαιοδοσία το Δικαστήριο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα επιθετικότητας, εάν διαπραχθούν στο έδαφος ενός κράτους που είναι μέλος του Δικαστηρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments