Πολιτική

Καραμανλής: Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν

Καραμανλής: Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Για εθνική τραγωδία που βιώνει η πατρίδα μας έκανε λόγο ο κ. Κώστας Καραμανλής κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Για εθνική τραγωδία που βιώνει η πατρίδα μας έκανε λόγο ο κ. Κώστας Καραμανλής κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Πριν παραδώσει στον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτό που εκτυλίσσεται στα Τέμπη είναι μια εθνική τραγωδία και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι διατεθειμένος να οδηγήσει στην πλήρη διερεύνηση.

Σε μια λιτή ομιλία, ο κ. Κώστας Καραμανλής απέφυγε να κάνει απολογισμό του υπουργικού του έργου και έκανε λόγο για «μέρα πένθους».

Αναφερόμενος στον διάδοχό του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο κ. Κ. Καραμανλής μίλησε για έναν «άξιο επιστήμονα» και ανέφερε ότι ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμβάλει αποφασιστικά σε μια ενδελεχή έρευνα και στον εντοπισμό των αιτίων του δυστυχήματος.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε τα ακόλουθα:

«Η πατρίδα μας βιώνει δυστυχώς μια εθνική τραγωδία. Τίποτε δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Όπως όμως διευκρίνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όλα θα διερευνηθούν με τον πιο διαφανή και αντικειμενικό τρόπο».

«Σήμερα λοιπόν ολοκληρώνεται η θητεία μου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντοτε οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους, αλλά αυτό θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε τώρα, μια μέρα πένθους».

«Το ότι στη θέση του Υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενισχύει ακόμη τη βεβαιότητα όχι μόνο σε μένα αλλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και ότι τα αίτια του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Του εύχομαι καλή δύναμη στα νέα του δύσκολα καθήκοντα. Επιτρέψτε μου να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους συναδέλφους μου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στους συνεργάτες μου και στους εργαζόμενους για τη σκληρή τους δουλειά και για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια. Και βέβαια οφείλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει. Και βέβαια θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις πιο θερμές μου στους τραυματίες που δίνουν τη δική τους μάχη».

Γιώργος Γεραπετρίτης: Αναλαμβάνω με ειδική εντολή

Από την πλευρά του ο νεός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αρχικά σημείωσε ότι «βιώνουμε μαύρες μέρες για τη χώρα. Η χώρα βιώνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και όλοι είμαστε συντετριμμένοι».

Αφού, δε, ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή «για το πολιτικό υπόδειγμα που έδειξε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη όταν υπάρχει απώλεια ζωών τόσο άδικα» εξήγησε ότι «αναλαμβάνω με μια ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό» αναλύοντας τους τρεις στόχους:

  • να διερευνήσουμε τους λόγους που φτάσαμε να θρηνήσουμε την απώλεια ψυχών. Η έρευνα θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Για τον λόγο αυτό σήμερα θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν αν υπήρξαν διαχρονικά και όχι για απόδοση ευθυνών
  •  η δεύτερη εντολή είναι να εξασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού υποδομών που έχουν εξασφαλιστεί ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση
  •  η τρίτη εντολή είναι να γίνουν ενέργειες για εξασφάλιση της ασφάλειας των σιδηδρομικών μετακινήσεων προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

«Δεν αναλαμβάνω την καθημερινή διαχείριση του υπουργείου. Αυτό θα το κάνουν οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς. Η δουλειά του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Αισθάνομαι πολύ μεγάλο χρέος και ευθύνη αναλαμβάνοντας την ειδική εντολή του πρωθυπουργού. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν κάνοντας συνολική αυτοκριτική για το πολιτικό σύστημα και την πολιτεία και κοιτώντας τους στα μάτια τους λέω ότι αυτό το δύσκολο έργο θα φτάσει μέχρι τέλους, θα διερευνηθούν όλα» κατέληξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments