Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: 5,1 δισ. δολάρια κοστολογείτε η ζημιά από τον σεισμό στη Συρία

Παγκόσμια Τράπεζα: 5,1 δισ. δολάρια κοστολογείτε η ζημιά από τον σεισμό στη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα κατεστραμμένα κτίρια περιλαμβάνουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιστορικές περιοχές της Συρίας, ανέφερε.

Οι φονικοί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τον περασμένο μήνα προκάλεσαν περίπου 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες υλικές ζημιές στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή η Παγκόσμια Τράπεζα, επιτείνοντας την καταστροφή σε μια χώρα που έχει ήδη καταστραφεί από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο.

Η τρέχουσα αξία των κατεστραμμένων και κατεστραμμένων κτιρίων και υποδομών εκτιμάται σε περίπου 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Συρίας, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της μετά τη δημοσιοποίηση μιας ευρείας αλλά προκαταρκτικής εκτίμησης των ζημιών, όπως τη χαρακτήρισε.

Τα κατεστραμμένα κτίρια περιλαμβάνουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιστορικές περιοχές της Συρίας, ανέφερε.

«Αυτές οι απώλειες επιτείνουν τα χρόνια καταστροφής, ταλαιπωρίας και κακουχιών που υπέστη ο λαός της Συρίας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή.

«Η καταστροφή θα προκαλέσει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της Συρίας», πρόσθεσε.

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου έπληξαν μια περιοχή που διχοτομήθηκε από τον 11χρονο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που ελέγχουν οι αντάρτες στα τουρκικά σύνορα και των κυβερνητικών περιοχών που ελέγχονται από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η επαρχία του Χαλεπιού, η οποία αποτέλεσε σημαντικό μέτωπο στον πόλεμο, υπέστη περίπου το 45% των συνολικών ζημιών από τους σεισμούς, ανέφερε η τράπεζα. Περίπου το 37% των ζημιών σημειώθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ το 11% στην παράκτια επαρχία Λατάκια, πρόσθεσε η τράπεζα.

Αντανακλώντας έναν βαθμό αβεβαιότητας γύρω από την προκαταρκτική εκτίμηση, οι εκτιμήσεις για τις συνολικές άμεσες ζημιές κυμαίνονται μεταξύ 2,7 δισ. και 7,9 δισ. δολαρίων, ανέφερε η τράπεζα. Η εκτίμησή της δεν καλύπτει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις και απώλειες για τη συριακή οικονομία.

Στα 34,2 δισ. δολάρια η ζημιά από τον σεισμό στην Τουρκία

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου προκάλεσαν περίπου 34,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες υλικές ζημιές, αλλά το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης και αποκατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μπορεί να είναι διπλάσιο, δήλωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η τράπεζα εκτιμά ότι οι σεισμοί θα μειώσουν επίσης τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα από την προβλεπόμενη αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας κατά 3,5% έως 4% το 2023, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουμπέρτο Λόπεζ, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία.

Η κατάσταση στη Συρία, η οποία επλήγη επίσης από τους σεισμούς, ήταν «πραγματικά καταστροφική», δήλωσε η Άννα Μπιέρντε, αντιπρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Η τράπεζα θα δημοσιεύσει ξεχωριστή εκτίμηση ζημιών για τη Συρία την Τρίτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments