Global News

CNN: Έρχεται τραπεζική κρίση μετά την Silicon Valley Bank;

CNN: Έρχεται τραπεζική κρίση μετά την Silicon Valley Bank;

Πηγή Φωτογραφίας: The Straits Times

Το ερώτημα είναι καίριο και επίκαιρο. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ενός «νέου 2008» πρέπει να αποκλειστεί.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι άλλες τράπεζες με παρόμοια προφίλ με την SVB θα μπορούσαν να είναι επόμενο να χρεοκοπήσουν. Η Wall Street ανησυχεί επίσης ότι οι εταιρείες τεχνολογίας που διατήρησαν τα μετρητά τους στη Silicon Valley Bank θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ζήτηση για κυβερνητικό πρόγραμμα διάσωσης αυξάνεται. Μπορεί να έρχεται — αλλά μάλλον δεν θα μοιάζει καθόλου με το τελευταίο. Οι ενισχυμένοι κανονισμοί των ΗΠΑ μετά την κρίση του 2008 οδήγησαν τις μεγαλύτερες, συστημικά πιο σημαντικές τράπεζες να συσφίξουν τα αποθεματικά έκτακτης ανάγκης για να αντέξουν καταιγίδες όπως η τρέχουσα κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει όπως πριν από μιάμιση δεκαετία.

«Το τραπεζικό σύστημα συνολικά είναι πιο ανθεκτικό, έχει καλύτερα θεμέλια από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση [2008]», είπε η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Shalanda Young στην Kaitlan Collins του CNN σχετικά με το «State of the Union». «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν». Μερικά από τα προβλήματα της SVB ήταν μοναδικά για την τράπεζα: Παρείχε χρηματοδότηση για σχεδόν τις μισές εταιρίες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονταν από εγχειρήματα των ΗΠΑ, επομένως είχε σχεδόν όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν καλύτερη διαφοροποίηση από αυτό.

Αλλά όχι όλα: οι επενδυτές της Wall Street οδήγησαν τις μετοχές μικρότερων τραπεζών να βυθιστούν απότομα τις τελευταίες ημέρες. Η First Republic Bank, η PacWest Bancorp και η Signature Bank σημείωσαν τόση πτώση την Παρασκευή που έσβησαν έναν αυτόματο διακόπτη και σταμάτησαν προσωρινά, ώστε οι νευρικοί επενδυτές να μπορούν να πάρουν μια ανάσα. Η μετοχή της First Republic υποχώρησε 29% τις τελευταίες δύο ημέρες. Η υπογραφή έχει μειωθεί κατά 32%. Αυτό οδήγησε την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά να πέσει περισσότερο από 3% την Πέμπτη και την Παρασκευή, λόγω της ευρέως διαδεδομένης κερδοσκοπίας, οι πελάτες μπορεί να αρχίσουν να βγάζουν τα χρήματά τους και από μικρότερες τράπεζες, ίσως απηχώντας την κρίση αποταμίευσης και δανείων που διήρκεσε σε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια με ιστορικό ρυθμό και η αξία των τραπεζικών ομολόγων άρχισε να καταρρέει, το χάσμα μεταξύ του τι πλήρωναν οι τράπεζες για ομόλογα και της αξίας τους διευρύνθηκε δραματικά: οι τράπεζες είχαν απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους , σύμφωνα με το FDIC, και ορισμένες μικρές τράπεζες μπορεί να χαθούν χωρίς βοήθεια. Και οι εταιρείες που είχαν τεράστιες ανασφάλιστες καταθέσεις στην SVB ενδέχεται να μην είναι σε θέση να κάνουν μισθοδοσία ή να δραστηριοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Πολλές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας δήλωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν τα επόμενα βήματά τους και αν θα μπορούσαν να επιβιώσουν από την ξαφνική κατάρρευση της τράπεζάς τους. Ένας δημοφιλής κύκλος crypto stablecoin έπεσε σε ιστορικό χαμηλό αυτό το Σαββατοκύριακο. Πτωχεύσεις, αφερεγγυότητες, απολύσεις και πολλές άλλες διαταραχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα, εάν οι πελάτες της SVB δεν αποζημιωθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments