Global News

Guardian: Πρόεδρος Ισραήλ: «Ο εμφύλιος είναι σε απόσταση αναπνοής»

Guardian: Πρόεδρος Ισραήλ: «Ο εμφύλιος είναι σε απόσταση αναπνοής»

Πηγή Φωτογραφίας: eReportaz

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος δεν διαθέτει παρά ονομαστικές αρμοδιότητες, προτείνει εναλλακτικές λύσεις στις αλλαγές του ακροδεξιού συνασπισμού στο δικαστικό σώμα, αλλά δεν έχει κυβερνητική υποστήριξη. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι, κατά τη γνώμη του, πολύ κοντά.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, ανακοίνωσε εναλλακτικές αλλαγές στο δικαστικό σώμα ως απάντηση σε μια προγραμματισμένη αναμόρφωση από τον ακροδεξιό συνασπισμό του Ισραήλ που έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις, τις τελευταίες εβδομάδες.   Όμως ο γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι ο συνασπισμός δεν ήταν πίσω από την πρόταση του προέδρου.

«Όποιος πιστεύει ότι ένας πραγματικός εμφύλιος πόλεμος, ένας πόλεμος της ανθρώπινης ζωής, είναι μια γραμμή που δεν θα φτάσουμε δεν έχει ιδέα», είπε ο Χέρτζογκ κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας. «Η άβυσσος», προειδοποίησε, «είναι σε κοντινή απόσταση». Η προσπάθεια της σκληρής δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές στα δικαστήρια του Ισραήλ έχει πυροδοτήσει εγχώριο σάλο και συναγερμό στους δυτικούς συμμάχους της χώρας. Εάν η αρχική πρόταση εγκριθεί, θα σήμαινε μεγαλύτερη κυβερνητική επιρροή στην επιλογή δικαστών και θα περιόριζε την εξουσία του ανώτατου δικαστηρίου να καταρρίψει τη νομοθεσία.

Ένα βασικό σημείο διαμάχης στη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση είναι η τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο επιλέγονται οι δικαστές. Το σχέδιο του προέδρου προβλέπει ότι η επιτροπή επιλογής περιλαμβάνει τρεις υπουργούς, τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, δύο δικαστές και δύο δημόσιους υπαλλήλους. Με το σχέδιο θα πρέπει να συμφωνήσουν τόσο ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λέβιν, είπε ότι τα προτεινόμενα μέτρα του συνασπισμού θα αλλάξουν τον τρόπο διορισμού των δικαστών δίνοντας στην Κνεσέτ περισσότερη εποπτεία και στην κυβέρνηση περισσότερη εξουσία στην επιτροπή που τους επιλέγει.

Ο πρόεδρος προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και τόνισε ότι είχε εμπλακεί σε προσπάθειες διαμεσολάβησης και μιλούσε με «χιλιάδες ανθρώπους» για εβδομάδες. Ο πρόεδρος είπε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «στα βάθη μιας πραγματικής κρίσης», αλλά και «μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία» και «σε μια διχάλα στον δρόμο». «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θέλουν ένα σχέδιο που θα φέρει τόσο δικαιοσύνη όσο και ειρήνη», είπε. Ο γραμματέας της κυβέρνησης, Yossi Fuchs, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι ο συνασπισμός δεν υποστήριξε το σχέδιο του προέδρου.

«Το σχέδιο του προέδρου δεν έχει συμφωνηθεί από κανένα μέλος του συνασπισμού», είπε. Ο Ισραηλινός πρόεδρος, του οποίου ο ρόλος είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, διεξάγει συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει σε έναν συμβιβασμό μεταξύ των μελών του συνασπισμού και εκείνων που αντιτίθενται στις δικαστικές αλλαγές, αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει ότι έχει υποστήριξη για το σχέδιο από τους νομοθέτες . Ο Νετανιάχου, ο οποίος λέει ότι στόχος του είναι να εξισορροπήσει τους κλάδους της κυβέρνησης, διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαζί με τους θρησκευτικούς-εθνικιστές συμμάχους του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι συντόνιζε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Βερολίνο. Ένα προκαταρκτικό δρομολόγιο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι θα επιστρέψει την Παρασκευή. Αλλά η νέα δήλωση ανέφερε ότι θα επιστρέψει την Πέμπτη. Ο Νετανιάχου καθυστέρησε επίσης την πτήση του για το Βερολίνο καθώς βρισκόταν σε συνομιλίες με μέλη του συνασπισμού για πιθανές τροποποιήσεις στις σχεδιαζόμενες δικαστικές αλλαγές, ανέφεραν πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης. Εκατοντάδες διαδηλωτές έφτασαν στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Βερολίνο την Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments