Global News

El Pais: Η πρώτη ασυμπτωματική ασθενής AIDS χάρη σε βλαστοκύτταρα

El Pais: Η πρώτη ασυμπτωματική ασθενής AIDS χάρη σε  βλαστοκύτταρα

Πηγή Φωτογραφίας: Spiegel

Ο λεγόμενος ασθενής της Νέας Υόρκης είναι χωρίς ίχνος του ιού εδώ και δυόμισι χρόνια. Σε αντίθεση με τους τρεις προηγούμενους θεραπευμένους, όλους τους άνδρες, έλαβε βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου.

Για πρώτη φορά, μια γυναίκα κατάφερε να απαλλαγεί από τον HIV μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Ο λεγόμενος Νεοϋορκέζος ασθενής, του οποίου η περίπτωση δημοσιεύτηκε αυτή την Πέμπτη στο περιοδικό Cell, είναι το τέταρτο άτομο που πέτυχε ύφεση της λοίμωξης από τον ιό του AIDS μετά από μια πολύ συγκεκριμένη μεταμόσχευση: βλαστοκύτταρα που, εκτός από συμβατά, έχουν μετάλλαξη που εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν —η ασθενής του Βερολίνου, η ασθενής του Λονδίνου και η ασθενής του Ντίσελντορφ—, αυτή η γυναίκα έπασχε από καρκίνο του αίματος και με ιατρική παρέμβαση κατάφερε να εξαφανίσει τον όγκο και τον HIV. Στην περίπτωσή του, η μεταμόσχευση έγινε με κύτταρα αίματος ομφάλιου λώρου — ενήλικα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν στους άλλους τρεις ασθενείς. Μετά από 30 μήνες χωρίς ίχνος του ιού ή αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή, οι συντάκτες της μελέτης, συνετοί, κάνουν λόγο για «ύφεση και πιθανή θεραπεία» του HIV.

«Αυτή τη στιγμή είναι κλινικά υγιής. Είναι απαλλαγμένος από καρκίνο και HIV. Και το ονομάζουμε πιθανή θεραπεία και όχι οριστική θεραπεία, βασικά περιμένοντας μια μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης», δήλωσε η Yvonne Bryson, ειδική στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Λος Άντζελες). και συγγραφέας της μελέτης.. Σε μια τηλεματική συνέντευξη Τύπου, ο Bryson ανέφερε ότι, αν και αυτή η διαδικασία δεν ισχύει για όλα τα άτομα με HIV, τα αποτελέσματα είναι «καλά νέα» που ανοίγουν την πόρτα για, στο μέλλον, ανάπτυξη νέων τεχνικών για την κλιμάκωση αυτής της στρατηγικής θεραπείας. Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με HIV. Η λοίμωξη από τον ιό του AIDS είναι επί του παρόντος ανίατη: δεν υπάρχουν προληπτικά εμβόλια ή φάρμακα που θα την τερματίσουν για πάντα. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, κάποιος πρέπει να συμβιβαστεί με τον έλεγχό του μέσω ισόβιων αντιρετροϊκών θεραπειών που μειώνουν το ιικό φορτίο στο ελάχιστο. Αλλά ποτέ δεν εξαλείφεται τελείως, επειδή ο HIV συνήθως κρύβεται σε ένα είδος αδρανούς κατάστασης σε ιογενείς δεξαμενές και, αν σταματήσει η φαρμακευτική αγωγή, ξυπνά και αναπτύσσεται ξανά.

Αυτές οι τέσσερις αναφερόμενες περιπτώσεις ύφεσης του HIV είναι εξαιρετικές, προϊόν ιατρικής παρέμβασης που είναι αδύνατο να μεταφερθεί στον γενικό πληθυσμό με HIV, εξηγούν οι ειδικοί που συμβουλεύτηκαν. Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είναι μια πολύ επιθετική τεχνική (η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει το 40%) και προορίζεται για ασθενείς με αιματολογικούς όγκους που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Λόγω των κινδύνων της, δεν είναι μια παρέμβαση που μπορεί να γενικευτεί σε όλα τα άτομα με HIV: είναι ανήθικο να υποβάλλονται οι ασθενείς σε αυτές τις επιθετικές θεραπείες για να απαλλαγούμε από τον ιό όταν υπάρχουν αποτελεσματικά αντιρετροϊκά που ελέγχουν τη λοίμωξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments