Διεθνή

Ο Πούτιν καλεί τους ολιγάρχες να τον στηρίξουν – Συνάντηση με τη ρωσική «ελίτ»

Ο Πούτιν καλεί τους ολιγάρχες να τον στηρίξουν – Συνάντηση με τη ρωσική «ελίτ»

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε σήμερα τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας να βάλουν τον πατριωτισμό πάνω από το κέρδος, λέγοντάς τους να επενδύσουν στην πατρίδα τους για να στηρίξουν την οικονομία απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Απευθυνόμενος αυτοπροσώπως στην επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας για πρώτη φορά από την ημέρα που έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ο Πούτιν τους είπε ότι ο ρόλος τους δεν είναι μόνο να βγάζουν χρήματα αλλά και να στηρίζουν την κοινωνία.

«Ένας υπεύθυνος επιχειρηματίας είναι ένας πραγματικός πολίτης της Ρωσίας, της χώρας του, ένας πολίτης που κατανοεί και ενεργεί προς το συμφέρον της», είπε ο Πούτιν.

«Δεν κρύβει περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες χώρες, αλλά καταχωρεί εταιρείες εδώ, στη χώρα μας, και δεν εξαρτάται από ξένες αρχές»

Χαιρέτισε την «υψηλή αποστολή»των επιχειρηματιών που φροντίζουν τους εργαζομένους τους και κατευθύνουν τα ταλέντα τους όχι μόνο προς την απόσπαση κέρδους αλλά και προς το δημόσιο καλό.

Οι δισεκατομμυριούχοι Όλεγκ Ντεριπάσκα, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, Αλεξέι Μορντάσοφ, Γκέρμαν Χαν, Βίκτορ Βέξελμπεργκ, Βίκτορ Ράσνικοφ , Αντρέι Μελινιτσένκο και Ντμίτρι Μαζέπιν, των οποίων τα συμφέροντα κυμαίνονται από μέταλλα και τράπεζες μέχρι λιπάσματα – ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων στη συγκέντρωση.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ήθελε να ακούσει τις απόψεις τους σχετικά με το πώς θα οικοδομηθεί μια πιο δυναμική οικονομία που θα οδηγήσει σε «αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Αν και τον υποδέχθηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα, τούς επιφύλασσε ένα σκληρό μήνυμα στους πλουσιότερους της Ρωσίας: ότι πρέπει να σκέφτονται περισσότερο τις ανάγκες της χώρας και λιγότερο το δικό τους κέρδος.

Όταν συναντήθηκε μαζί τους κατά την έναρξη του πολέμου, ο Πούτιν τους είπε ότι δεν του είχε μείνει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την “ειδική στρατιωτική του επιχείρηση” – στην πραγματικότητα τους ανάγκασε σε μια δημόσια επίδειξη συναίνεσης.

Πολλοί από τους μεγιστάνες, γνωστοί ως ολιγάρχες, τέθηκαν στη συνέχεια υπό κυρώσεις από τη Δύση – κάτι που ο Πούτιν χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι οι επενδύσεις στο εσωτερικό είναι ασφαλέστερες. Τον περασμένο μήνα είπε στους επιχειρηματίες ότι οι απλοί Ρώσοι δεν τούς συμπονούν για την κατάσχεση των γιοτ και των παλατιών τους.

Η στάση των ολιγαρχών

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε προσωπικά με τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας για πρώτη φορά μετά τις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, την ημέρα που ξεκίνησε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είχε τονίσει τότε ότι δεν είχε άλλη επιλογή εκτός από το να στείλει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και στην ουσία τους υποχρέωσε να προβούν σε δημόσια συναίνεση ως προς τις κινήσεις του. Πολλοί από τους μεγιστάνες, γνωστοί ως ολιγάρχες, στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις της Δύσης.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, ο Πούτιν τους πιέζει να αυξήσουν τις επενδύσεις στην πατρίδα τους και να στηρίξουν την οικονομία μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ δυτικών κυρώσεων.

Οι δισεκατομμυριούχοι Όλεγκ Ντεριπάσκα, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, Αλεξέι Μορντάσοφ, Γκέρμαν Χαν, Βίκτορ Βεξέλμπεργκ, Βίκτορ Ρασνίκοφ, Αντρέι Μελνιτσένκο και Ντμίτρι Μαζέπιν Andrei – οι οποίοι δραστηροποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, από μέταλλα και τράπεζες μέχρι λιπάσματα – ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση της Πέμπτης.

Ο Πούτιν τόνισε, απευθυνόμενους στους επιχειρηματίες, ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει «πόλεμο κυρώσεων», αλλά αναπροσανατολίζει γρήγορα την οικονομία της απευθυνόμενη σε χώρες που δεν συμμετέχουν σε αυτές. Επιπλέον, τους ευχαρίστησε που εργάζονται για να βοηθήσουν το ρωσικό κράτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments