Διεθνή

Η καταιγίδα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν προδιαγεγραμμένη

Η καταιγίδα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν προδιαγεγραμμένη

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times μέσω γραφήματος εξηγεί πώς δύο αμερικανικές τράπεζες κατέρρευσαν και μια ελβετική κινδυνεύει με κρατικοποίηση

 τράπεζες κλυδονίζονται στις ΗΠΑ καθώς οι πελάτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι αγορές βυθίζονται καθώς οι επενδυτές σπεύδουν σε άλλες χώρες αναζητώντας ασφάλεια μπροστά σε μια νέα τραπεζική κρίση που είναι στην αρχή της. Οι ρυθμιστικές αρχές σε Αμερική και Ευρώπη αγωνίζονται να προλάβουν δύσκολες καταστάσεις μετά από χρόνια εφησυχασμού. Η αμερικανική εφημερίδα New York Times, μέσω ενός γραφήματος, δείχνει πώς φτάσαμε έως εδώ, να συζητάμε δηλαδή για καταρρεύσεις τραπεζών και τη πιθανότητα μιας νέας διεθνούς κρίσης του τραπεζικού συστήματος.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο κόσμος πέρασε σε μια καταστροφική οικονομική κρίση, που επισπεύδεται από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στέγης. Σήμερα, ένας διαφορετικός «ένοχος», η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων κλονίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι ξαφνικές καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, οι μεγαλύτερες τραπεζικές αποτυχίες από τη Μεγάλη Ύφεση – έχουν προκαλέσει πανικό στους μέχρι πρόσφατα εφησυχασμένους επενδυτές . Η First Republic Bank αναγκάστηκε να αναζητήσει σωτήρια αυτή την εβδομάδα, λαμβάνοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από άλλες τράπεζες. Και οι φόβοι για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος έπληξαν την Credit Suisse, τον χτυπημένο ευρωπαϊκό γίγαντα, που αναζητάει σωτηρία μέσω κάποιας αναγκαστικής εξαγοράς.

Όμως η οικονομική «καταιγίδα» χτιζόταν ήσυχα εδώ και μήνες. H εφημερίδα μέσα από ένα περιεκτικό γράφημα αποτυπώνει τα αίτια και τις παραλείψεις που οδήγησαν σε κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και τις αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση ενός άλλοτε τραπεζικού κολοσσού στην Ελβετία. Γεγονότα που μας έκαναν να ανησυχούμε και πάλι για τις απώλειες κεφαλαίων, διασώσεις τραπεζών και παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments