Οικονομία

Επικρίσεις στην Ελβετία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Επικρίσεις στην Ελβετία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Πηγή Φωτογραφίας: Steffen Schmidt/Keystone via AP, File

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η καταναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι πινακίου φακής μαζί με την χορήγηση ισχυρών οικονομικών εγγυήσεων από τις ελβετικές αρχές προκαλούν έντονες επικρίσεις στην Ελβετία για «ερασιτεχνισμό» και «πλήγμα στην υπόληψη της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Η καταναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι πινακίου φακής μαζί με την χορήγηση ισχυρών οικονομικών εγγυήσεων από τις ελβετικές αρχές προκαλούν έντονες επικρίσεις στην Ελβετία για «ερασιτεχνισμό» και «πλήγμα στην υπόληψη της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Αλλά ούτε οι επενδυτές είναι καθησυχασμένοι, εν μέσω μίας πολύ αρνητικής παγκόσμιας συγκυρίας για τον τραπεζικό τομέα που έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η μετοχή της UBS υποχωρούσε κατά 6% στο μέσο της συνεδρίασης και η μετοχή της Credit Suisse βρισκόταν κάτω από τα 76 λεπτά, τιμή στην οποία η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα την εξαγόρασε χθες έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η Union des Banques Suisses ενέδωσε με μισή καρδιά για να γίνει ο σωτήρας της Credit Suisse, υπό την ασφυκτική πίεση των ελβετικών αρχών, οι οποίες υπήρξαν προηγουμένως στόχος ισχυρών πιέσεων των μεγάλων οικονομικών τους εταίρων που ανησυχούσαν για πιθανή μετάδοση.

«Ντροπή για την Ελβετία»

Ούτε ο Τύπος, ούτε οι ελβετοί πολιτικοί μασάνε το λόγια τους για την συγχώνευση, η οποία δημιουργεί μία υπερτράπεζα και δημιουργεί ερωτηματικά για το μέγεθός της στη Ελβετία και για τις οικονομικές συνέπειες που θα προέλθουν από αυτήν, κυρίως στην απασχόληση, εξαιτίας των πολλών υπερκαλύψεων ανάμεσα στα δύο τραπεζικά ιδρύματα.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.