Διεθνή

Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο: Τα προγνωστικά του β’ γύρου

Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο: Τα προγνωστικά του β’ γύρου

Πηγή Φωτογραφίας: BORIS PEJOVIC | Συντελεστές: EPA//EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Οι οργανώσεις CDT και CeMI διεξήγαγαν παράλληλη καταμέτρηση αφότου σφραγίστηκαν οι κάλπες στις 8 το βράδυ της Κυριακής στο Μαυροβούνιο.

Ο κεντροαριστερός εν ενεργεία πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς (DPS-S&D) θα αντιμετωπίσει τον Γιακόβ Μιλάτοβιτς, υποψήφιο του κεντρώου κόμματος Europe now!, στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από δύο ανεξάρτητες ΜΚΟ, μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Οι οργανώσεις CDT και CeMI διεξήγαγαν παράλληλη καταμέτρηση αφότου σφραγίστηκαν οι κάλπες στις 8 το βράδυ της Κυριακής στο Μαυροβούνιο.

Με βάση το δείγμα μερικών εκατοντάδων εκλογικών τμημάτων, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς (DPS-S&D), ο οποίος για σχεδόν όλο το διάστημα από το 1991 ήταν είτε πρωθυπουργός, είτε πρόεδρος του Μαυροβουνίου, κέρδισε περίπου το 35% των ψήφων -το χαμηλότερο αποτέλεσμα που έχει λάβει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος του DPS σύμφωνα με το euractiv.gr

Δεύτερος, με ποσοστό περίπου 29%, ήταν ο Γιακόβ Μιλάτοβιτς, υποψήφιος του κεντρώου κόμματος Europe Now! -ενός νεοεισερχόμενου κόμματος που έκανε το ντεμπούτο του στις εθνικές εκλογές την Κυριακή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο, με τον Μιλάτοβιτς σε εξαιρετική θέση για να νικήσει τον Τζουκάνοβιτς. Ο δεξιός υποψήφιος Άντρια Μάντιτς (NSD) ήρθε τρίτος με περίπου 19%.

Τέταρτος με 11% ήταν ο Άλεξα Μπέτσιτς του κεντροδεξιού κόμματος DCG, το οποίο βρίσκεται σε θέση μέλους-παρατηρητή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν λιγότερο από 5% ο καθένας.

Το Μαυροβούνιο έχει περιέλθει σε κυβερνητική αστάθεια από τότε που το DPS έχασε την κοινοβουλευτική εξουσία πριν από δύο χρόνια, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η υποψηφιότητά της θεωρείται εξαιρετικά δυναμική.

Ο Τζουκάνοβιτς διέλυσε το κοινοβούλιο μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα αποτελέσματα της παράλληλης καταμέτρησης δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από την εκλογική επιτροπή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments