Global News

BBC: Πούτιν – «Δύση και Κίεβο δεν είναι ακόμα έτοιμοι για ειρήνη»

BBC: Πούτιν – «Δύση και Κίεβο δεν είναι ακόμα έτοιμοι για ειρήνη»

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν., ο οποίος πρόσθεσε όμως ότι Δύση και Κίεβο δεν είναι ακόμη έτοιμοι.

Ο Ρώσος ηγέτης συναντήθηκε την Τρίτη στη Μόσχα με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να συζητήσουν τη σύγκρουση και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το σχέδιο της Κίνας, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, δεν απαιτεί ρητά από τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Απαριθμώντας δώδεκα σημεία στην ειρηνευτική της φόρμουλα, η Κίνα ζητεί ειρηνευτικές συνομιλίες και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως η Ουκρανία επέμεινε στην αποχώρηση της Ρωσίας από το έδαφός της ως προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες – και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να το κάνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός πριν από την αποχώρηση της Ρωσίας «θα υποστήριζε ουσιαστικά την επικύρωση της ρωσικής κατάκτησης». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών με τον Σι, ο Πούτιν είπε: «Πολλές διατάξεις του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου μπορούν να ληφθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όποτε η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμα για αυτό». Αλλά η Ρωσία δεν είχε δει ακόμη τέτοια «ετοιμότητα» από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε. Στο πλευρό του Ρώσου ηγέτη, ο Σι είπε ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου και ότι η Κίνα βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Υποστήριξε και πάλι ότι η Κίνα είχε μια «αμερόληπτη θέση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να αναδείξει το Πεκίνο ως τον δυνητικό δημιουργό της ειρήνης.

Το ζευγάρι συζήτησε επίσης τους αυξανόμενους εμπορικούς, ενεργειακούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών. «Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εξωτερικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, δεσμευόμενος να συνεχίσει και να ξεπεράσει το «υψηλό επίπεδο» εμπορίου που επιτεύχθηκε πέρυσι. Νωρίτερα, ο Σι αποκάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία «μεγάλες γειτονικές δυνάμεις και ολοκληρωμένους στρατηγικούς εταίρους».

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το ηγετικό ζεύγος:

  •  Υπέγραψε δύο κοινά έγγραφα – ένα που περιγράφει λεπτομερώς σχέδια οικονομικής συνεργασίας και ένα για σχέδια εμβάθυνσης της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας
  •  Επετεύχθη συμφωνία για έναν προγραμματισμένο αγωγό στη Σιβηρία για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας
  •  Συμφώνησε ότι ο πυρηνικός πόλεμος "δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί
  •  Συζήτησαν την ανησυχία τους για το νέο σύμφωνο Aukus – μια αμυντική συμφωνία μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ
  •  Εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ασία σε «στρατιωτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας»

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στη Δύση ότι η Κίνα μπορεί να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία του δεν «είδε καμία απόδειξη ότι η Κίνα παραδίδει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν «σημάδια» ότι η Ρωσία ζήτησε όπλα και ότι το αίτημα εξετάζεται στο Πεκίνο. Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κίνα και τη Ρωσία μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών ανέφερε ότι η στενή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν συνιστά «στρατιωτικοπολιτική συμμαχία». Οι σχέσεις «δεν αποτελούν μπλοκ, δεν έχουν συγκρουσιακό χαρακτήρα και δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών», πρόσθεσαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments