Κόσμος

Βοήθεια από την Ιαπωνία στην Πολωνία για να φτάσει στην Ουκρανία

Βοήθεια από την Ιαπωνία στην Πολωνία για να φτάσει στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: The Japan Times

Την Τετάρτη, ο Κισίντα επισκέφθηκε τη Βαρσοβία, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Ιαπωνία θα προσφέρει στην Πολωνία οικονομική αναπτυξιακή βοήθεια για την υποστήριξη της γειτονικής εμπόλεμης Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι.

Την Τετάρτη, ο Κισίντα επισκέφθηκε τη Βαρσοβία, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι,

«Λαμβάνοντας υπόψη το αυξανόμενο βάρος για την Πολωνία λόγω της παρατεταμένης εισβολής στην Ουκρανία», η Ιαπωνία θα προσφέρει στην Πολωνία οικονομική αναπτυξιακή βοήθεια και επιδιώκει να «αναπτύξει δυναμικά» διμερή έργα.

Ο ιδιαίτερος ρόλος της Πολωνίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία σημαίνει ότι η Ιαπωνία θα κάνει μια εξαίρεση από τη βοήθεια που συνήθως στέλνει στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο Κισίντα.

Η απόφαση της Ιαπωνίας «είναι μια τεράστια επιτυχία της πολωνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μοραβιέτσκι», δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας η ευρωβουλευτής του του κυβερνώντος κόμματος «Νόμου και της Δικαιοσύνης» Ιζαμπέλα Κλοκ (PiS, ECR). Είναι μια κρίσιμη απόφαση για γεωπολιτικούς λόγους, που δείχνει ότι οι Ιάπωνες εκτιμούν τις πολωνικές προσπάθειες για τη βοήθεια της Ουκρανίας, πρόσθεσε η ίδια.

Η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την Πολωνία «σε νέους τομείς όπως οι αερόψυκτοι αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας, η τεχνολογία καθαρού άνθρακα και το υδρογόνο» είναι επίσης κάτι που η Ιαπωνία θέλει να δει να συμβαίνει, ανακοίνωσε ο Κισίντα.

«Είναι ένα σαφές σημάδι ότι η Πολωνία έχει σημασία στον διεθνή χώρο και θεωρείται καλός και αξιόπιστος οικονομικός εταίρος», δήλωσε η Κλοκ.

Επισημαίνοντας την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Πολωνίας και της Νότιας Κορέας, με ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Πολωνία ως ένα από τα σχεδιαζόμενα κοινά έργα, η Κλοκ δήλωσε ότι μια οικονομική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Κορέας, της Ιαπωνίας και της Πολωνίας φαίνεται να διαμορφώνεται ξεκάθαρα.

Αυτό αποδεικνύει ότι η Πολωνία μπορεί να υπολογίζει στη συνεργασία όχι μόνο εντός της Δύσης αλλά και με τις πιο απομακρυσμένες χώρες, κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Περισσότερες από 350 ιαπωνικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, δραστηριοποιούνται σήμερα στην Πολωνία.

Πηγή: EURACTIV.pl,( Aleksandra Krzysztoszek)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments