Διεθνή

ΗΠΑ – Κίνα: «Μπλέξανε οι υποθαλάσσιες γραμμές μας»

ΗΠΑ – Κίνα: «Μπλέξανε οι υποθαλάσσιες γραμμές μας»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στην «καρδιά» του τεχνολογικού πολέμου που εκτυλίσσεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας βρίσκεται ένα πλέγμα από υποθαλάσσιων καλωδίων.

Στην «καρδιά» του τεχνολογικού πολέμου που εκτυλίσσεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας βρίσκεται ένα πλέγμα από υποθαλάσσιων καλωδίων. Οι ΗΠΑ προστατεύονται από Κινέζους κατασκόπους, εμποδίζουν τα κινεζικά έργα στο εξωτερικό και έχουν αφανίσει τις καλωδιακές διαδρομές της Big Tech προς το Χονγκ Κονγκ, όπως αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, το μακροσκελέστατο αφιέρωμα του Reuters.

Αυτό άρχισε ως αυστηρά επιχειρηματικό: ένα τεράστιο ιδιωτικό συμβόλαιο για ένα από τα πιο προηγμένα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στον κόσμο. Εξελίχθηκε, πληροφορεί το δίκτυο,. σε ένα τρόπαιο μέσα σε έναν αυξανόμενο τεχνολογικό πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, σε έναν πόλεμο για τεχνολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν ποιος θα επιτύχει οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία για τις επόμενες δεκαετίες.

Πιο αναλυτικά, τον περασμένο Φεβρουάριο, η αμερικανική εταιρεία υποθαλάσσιων καλωδίων SubCom LLC άρχισε να τοποθετεί ένα καλώδιο 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μεταφορά δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη, μέσω Αφρικής και Μέσης Ανατολής, με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες πάνω από 12.000 μίλια ινών που τρέχουν κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας.

Αυτό το καλώδιο είναι γνωστό ως Νοτιοανατολική Ασία-Μέση Ανατολή-Δυτική Ευρώπη 6 ή SeaMeWe-6 για συντομία. Θα συνδέσει μια ντουζίνα χώρες καθώς θα ξετυλιχθεί από τη Σιγκαπούρη στη Γαλλία, διασχίζοντας τρεις θάλασσες και τον Ινδικό Ωκεανό στο δρόμο. Έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025.

Ήταν ένα έργο που η Κίνα το έχασε μέσα από τα χέρια της.

Μια κινεζική εταιρεία που αναδείχθηκε γρήγορα ως δύναμη στη βιομηχανία υποθαλάσσιων καλωδίων – HMN Technologies Co Ltd – βρισκόταν ένα βήμα από την κατάργηση αυτής της σύμβασης πριν από τρία χρόνια. Ο πελάτης για το καλώδιο ήταν μια κοινοπραξία περισσότερων από δώδεκα παγκόσμιων εταιρειών. Τρεις από τους κρατικούς παρόχους της Κίνας είχαν δεσμευτεί για χρηματοδότηση ως μέλη της κοινοπραξίας, η οποία περιλάμβανε επίσης την Microsoft Corp και την γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange SA.

Η HMN Tech, της οποίας η προκάτοχος εταιρεία ανήκε κατά πλειοψηφία στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei, επιλέχθηκε στις αρχές του 2020 για να κατασκευάσει και να τοποθετήσει το καλώδιο, εν μέρει λόγω των τεράστιων επιδοτήσεων από το Πεκίνο που μείωσαν το κόστος. Η προσφορά της HMN Tech ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν περίπου κατά το ένα τρίτο φθηνότερη από την αρχική πρόταση που υποβλήθηκε στην κοινοπραξία καλωδίων από την SubCom με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.

Το καλώδιο από τη Σιγκαπούρη προς τη Γαλλία θα ήταν το μεγαλύτερο τέτοιο έργο της HMN Tech μέχρι σήμερα, καθιστώντας την τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κατασκευαστή υποθαλάσσιων καλωδίων στον κόσμο και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια των τριών κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών που είχαν σκοπό να επενδύσουν σε αυτό.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο της κινεζικής κατασκοπείας αυτών των ευαίσθητων επικοινωνιακών καλωδίων, διεξήγαγε μια επιτυχημένη εκστρατεία για να ανατρέψει τη σύμβαση στην SubCom εν μέσω κινήτρων και πιέσεων στα μέλη της κοινοπραξίας.

Το Reuters, από την πλευρά του, αναφέρει λεπτομερώς αυτήν την προσπάθεια για πρώτη φορά.

Είναι μία από τις έξι τουλάχιστον ιδιωτικές συμφωνίες υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ είτε παρενέβη για να εμποδίσει την HMN Tech να κερδίσει αυτήν την επιχείρηση είτε ανάγκασε την αλλαγή δρομολόγησης ή την εγκατάλειψη καλωδίων που θα συνέδεαν άμεσα τις ΗΠΑ και κινεζικά εδάφη. Η ιστορία αυτών των παρεμβάσεων από την Ουάσιγκτον δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Τα υποθαλάσσια καλώδια είναι κεντρικής σημασίας για τον τεχνολογικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.

Σε όλο τον κόσμο, πληροφορεί το μελέτημα, υπάρχουν περισσότερα από 400 καλώδια που διασχίζουν τον πυθμένα της θάλασσας, μεταφέροντας πάνω από το 95% της διεθνούς κίνησης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την TeleGeography, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα την Ουάσιγκτον.

Αυτοί οι αγωγοί δεδομένων είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις δολιοφθοράς και κατασκοπείας. Και είναι αυτοί οι αγωγοί που μεταδίδουν τα πάντα, από e – mail και τραπεζικές συναλλαγές μέχρι στρατιωτικά μυστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments