Global News

Guardian: Ο «δολοφόνος των πόλεων» περνάει από την Γη

Guardian: Ο «δολοφόνος των πόλεων» περνάει από την Γη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σπάνια στενή συνάντηση θα συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν ο διαστημικός βράχος θα είναι ορατός με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια.

Ένας αστεροειδής αρκετά μεγάλος για να εξαφανίσει μια πόλη θα περάσει ακίνδυνα μεταξύ της τροχιάς της Γης και της Σελήνης αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ θα παρέχει στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν το αντικείμενο από κοντά. Οι υπερπτώσεις αστεροειδών είναι συνηθισμένες, αλλά η NASA είπε ότι ήταν σπάνιο για έναν τόσο μεγάλο αστεροειδή να πλησιάσει τόσο κοντά και ότι τέτοια γεγονότα συνέβαιναν μόνο μία φορά τη δεκαετία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθός του είναι κάπου μεταξύ 40 και 90 μέτρα σε διάμετρο.

Ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα, ο αστεροειδής γνωστός ως 2023 DZ2 θα περάσει σε απόσταση 515.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι το Σάββατο ώρα ΗΠΑ και, αρκετές ώρες αργότερα, θα περάσει δίπλα από τη Γη με περίπου 28.000 χλμ/ώρα. Η στενή συνάντηση θα δώσει στους αστρονόμους την ευκαιρία να μελετήσουν έναν διαστημικό βράχο από λίγο περισσότερο από 68.000 χιλιόμετρα μακριά. Σε λιγότερο από τη μισή απόσταση από εδώ μέχρι το φεγγάρι, ο αστεροειδής θα είναι ορατός μέσω κιάλια και μικρών τηλεσκοπίων.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτός ο «δολοφόνος της πόλης» να χτυπήσει τη Γη, αλλά η κοντινή προσέγγισή του προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει ξανά στο δρόμο μας μέχρι το 2026. Αρχικά φαινόταν ότι υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη όταν επιστρέψει, αλλά οι επιστήμονες έκτοτε το απέκλεισαν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments