Διεθνή

Η Σάνα Μάριν παλεύει για την εκλογική επιβίωση

Η Σάνα Μάριν παλεύει για την εκλογική επιβίωση

Πηγή Φωτογραφίας: infosearch24

Σε μια εβδομάδα διεξάγονται οι εκλογές στην Φινλανδία αλλά η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν βρίσκεται μπροστά στην απειλή της ήττας από τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς.

Σε μια εβδομάδα διεξάγονται οι εκλογές στην Φινλανδία αλλά η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν βρίσκεται μπροστά στην απειλή της ήττας από τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς.

Η Μάριν, επικεφαλής των κεντροαριστερών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια,  σε ηλικία μόλις 34 ετών, όταν ο προκάτοχός της παραιτήθηκε και έτσι, έγινε η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο.

Η πρωθυπουργία της Σάνα Μάριν καθορίστηκε, στο εξωτερικό επίπεδο, από την υποβολή αιτήματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αίτημα συγκέντρωνε αρχικά τη συναίνεση της πλειοψηφίας των Φινλανδών, σε ποσοστά που κυμαίνονταν μεταξύ 60 – 70% και σήμερα, το 80% των πολιτών στοιχίζεται πίσω από την υποψηφιότητα, όπως σημειώνει στο δημοσίευμά του το CNN.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ψηλά στη θεματολογία της προεκλογικής εκστρατείας. Οι Φινλανδοί  εγκρίνουν την φιλοδυτική στάση των σοσιαλδημοκρατών της Μάριν, αλλά αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από την αποστολή παροπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Το ζήτημα απασχολεί την προεκλογική Φινλανδία. Σύμφωνα με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η υπόσχεσή της πρωθυπουργού ήταν απρόσεκτη και δεν πρέπει να εκπληρωθεί.

Στην ηγεσία της αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Εθνικός Συνασπισμός, το κεντροδεξιό κόμμα του Πέτρι Όρπο, το οποίο έχει επί του παρόντος το πλεονέκτημα, με λίγο πάνω από το 20% στις δημοσκοπήσεις. Λίγο πιο πίσω στις προτιμήσεις των πολιτών έρχεται το δεξιό, λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών της Ριίκα Πούρα, το οποίο συζητεί το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Εθνικό Συναγερμό.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάλειψη της στρατιωτικής ουδετερότητας ήταν μια μνημειώδης αλλαγή μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι ήταν μια προσωπική απόφαση της Σάνα Μάριν. Υπενθυμίζεται ακόμη πως η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, όταν πέρυσι διέρρευσε ένα βίντεο στα social media που την έδειχνε να χορεύει με φίλους, influencers και μια Φινλανδή ποπ σταρ.

Αυτό το βίντεο δεν είχε καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της αποδοχής της, η οποία απειλείται πλέον από την άνοδο της κεντροδεξιάς και των λαϊκιστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments