Διεθνή

Γερμανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων

Γερμανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: FABRIZIO BENSCH | Συντελεστές: REUTERS//pixabay

Δώδεκα ώρες συνεδρίασης συμπληρώνει το κυβερνητικό συμβούλιο στην Γερμανία και οι εργασίες του δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, με τα τρία κόμματα που συναποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία να έχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ τους.

Δώδεκα ώρες συνεδρίασης συμπληρώνει το κυβερνητικό συμβούλιο στην Γερμανία και οι εργασίες του δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, με τα τρία κόμματα που συναποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία να έχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ τους.

Η συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου είναι μαραθώνια και η διάρκειά της αρκεί για να αποδείξει τις ανταγωνιστικές προσεγγίσεις στα κεντρικά ζητήματα πολιτικής, τη στιγμή μάλιστα που εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις πληθωριστικές κρίσεις και την αγοραστική ανεπάρκεια των μισθών.

Οι διενέξεις το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους φιλελεύθερους του FDP, τους οικολόγους των Πρασίνων και τους σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου (SPD), που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν πολλαπλασιαστεί και εκτείνονται από το κλίμα ως τη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού του γερμανικού στρατού, από τις υποδομές των μεταφορών ως τον προϋπολογισμό του 2024.

Οι διαβουλεύσεις της συμμαχίας αφορούν, ανάμεσα στα άλλα, επίμαχα ζητήματα των μεταφορών, της ενεργειακής κρίσης και της κοινωνικής αρωγής, διαρκούν όλη τη νύχτα και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι ηγέτες του συνασπισμού συζητούν τις διάφορες συγκρούσεις εντός της κυβέρνησης συμμαχίας που έχουν σχηματίσει εδώ και ενάμιση χρόνο.  Το φιλελεύθερο FDP καταλογίζει στους δύο κυβερνητικούς εταίρους πνεύμα κρατισμού. Οι φιλελεύθεροι κρατούν το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών και θεωρούν εαυτούς εγγυητές της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Κριστόφ Μάγερ, στέλεχος του FDP, πρόσαψε στα άλλα δυο κόμματα του συνασπισμού «εθισμό στις δημόσιες δαπάνες» μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke. «Μερικές φορές πρέπει ν’ αρπάζεις το μπουκάλι από το στόμα του αλκοολικού», ανέφερε.

Μα πάνω από όλα, συζητούνται οι διαφορές στην προγραμματισμένη επιτάχυνση των έργων υποδομής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Το τέλος της εγκατάστασης νέων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο που προγραμματίζεται για το 2024 προκάλεσε πρόσφατα διαμάχη, ειδικά μεταξύ των Πρασίνων και του FDP. Οι οικολογικές προτεραιότητες των Πρασίνων αποδεικνύονται μάλλον ασύμβατες με τον «οικονομισμό», που προσάπτεται στο αμιγώς φιλελεύθερο FDP.

Για το SPD επιφυλάσσεται ο ρόλος της διατήρησης της ενότητας. Οι σοσιαλδημοκράτες κινούνται υπό την καθοδήγηση του Όλαφ Σολτς, υπηρετώντας άλλοτε τις επιδιώξεις των φιλελεύθερων, άλλοτε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των Πρασίνων. Και αυτή η μέθοδος κυβερνητικής πολιτικής λειτουργεί προς το παρόν.

Η συνάντηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο το μεσημέρι. Στη συνέχεια, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει να ταξιδέψει στο Ρότερνταμ με επτά υπουργούς για διαβουλεύσεις με την ολλανδική κυβέρνηση.

Με αναφορές από: FAZ, Die Zeit

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments