Global News

CNN: Γιατί η Ρωσία θέλει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία;

CNN: Γιατί η Ρωσία θέλει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία;

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι τοποθετώντας τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, η Ρωσία θα κάνει ό,τι έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες τοποθετώντας τα πυρηνικά τους όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας προέτρεψε εδώ και καιρό τη Μόσχα να τοποθετήσει τα πυρηνικά της όπλα στη χώρα του, η οποία έχει στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και αποτέλεσε έδαφος για την εισβολή στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Ρωσία έχει ήδη βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών της Λευκορωσίας για να τα καταστήσει ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα – κάτι που έχει αναφέρει επανειλημμένα ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας. Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν το Σάββατο, ο Πούτιν είπε ότι το άμεσο έναυσμα για την ανάπτυξη των τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στη Λευκορωσία ήταν η απόφαση της Βρετανίας να παράσχει στην Ουκρανία οβίδες διάτρησης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ο Πούτιν μείωσε τη γλώσσα του αφού πρώτα ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τέτοιοι γύροι έχουν πυρηνικά στοιχεία, αλλά επέμεινε ότι αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό και θα μπορούσαν να μολύνουν το περιβάλλον.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι τοποθετώντας τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, η Ρωσία θα κάνει ό,τι έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες τοποθετώντας τα πυρηνικά τους όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Υποστήριξε ότι η ρωσική κίνηση δεν παραβιάζει μια διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη διάδοση πυρηνικών όπλων, παρόλο που η Μόσχα έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τη συμφωνία αναπτύσσοντάς τα στο έδαφος των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση του Πούτιν έρχεται σε αντίθεση με μια δήλωση που έκαναν ο ίδιος και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετά τις συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, συνομιλίες που οδήγησαν σε συμπεράσματα κατά των πυρηνικών δυνάμεων που αναπτύσσουν ατομικά όπλα εκτός των εδαφών τους, σε μια προφανή επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ;

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα προορίζονται να καταστρέψουν εχθρικά στρατεύματα και όπλα στο πεδίο της μάχης. Έχουν σχετικά μικρό βεληνεκές και πολύ χαμηλότερη απόδοση από τις πυρηνικές κεφαλές που τοποθετούνται σε στρατηγικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που είναι ικανοί να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις. Σε αντίθεση με τα στρατηγικά όπλα, τα οποία υπόκεινται σε συμφωνίες ελέγχου των όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, τα τακτικά όπλα δεν περιορίστηκαν ποτέ από τέτοια σύμφωνα και η Ρωσία δεν έχει δημοσιοποιήσει τον αριθμό τους ή άλλα στοιχεία που σχετίζονται με αυτά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία περιλαμβάνουν βόμβες που μπορούν να μεταφερθούν με αεροσκάφη, κεφαλές για πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βολές πυροβολικού.

Ενώ τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα τοποθετούνται σε χερσαίους ή υποβρύχιους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που είναι διαρκώς έτοιμοι για εκτόξευση, τα τακτικά πυρηνικά όπλα αποθηκεύονται σε μερικές αυστηρά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Ρωσία και χρειάζεται χρόνος για να παραδοθούν στις μάχιμες μονάδες. Μερικά ρωσικά «γεράκια» προέτρεψαν εδώ και καιρό το Κρεμλίνο να στείλει μια προειδοποίηση στη Δύση μετακινώντας μερικά τακτικά πυρηνικά όπλα πιο κοντά στα αεροσκάφη και τους πυραύλους που προορίζονται να τα παραδώσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments