Διεθνή

Μάστιγα η εξαγορά ψήφων στις εκλογές της Βουλγαρίας

Μάστιγα η εξαγορά ψήφων στις εκλογές της Βουλγαρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η εξαγορά ψήφων επηρεάζει τη Βουλγαρία εδώ και δεκαετίες και πλήττει κυρίως τις φτωχότερες κοινότητες της χώρας

Στις επερχόμενες βουλγαρικές εκλογές του Απριλίου αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες απόπειρες εξαγοράς ψήφων, παρόλο που εκτιμάται ότι η εξαγορά μιας ψήφου κοστίζει πλέον 75 ευρώ -τριπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2021- δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ.

Η εξαγορά ψήφων επηρεάζει τη Βουλγαρία εδώ και δεκαετίες και πλήττει κυρίως τις φτωχότερες κοινότητες της χώρας. Η εταιρική ψήφος, δηλαδή η επιρροή ενός μεγάλου εργοδότη στους υπαλλήλους του, κυρίως σε φτωχότερες περιοχές, είναι επίσης προβληματική.

Πράγματι, πάνω από το 30% των Βουλγάρων ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχει κίνδυνος ελεγχόμενης ψηφοφορίας, αναφέρει μελέτη του ερευνητικού ιδρύματος Anti-Corruption Fund. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει ξεκινήσει 48 ποινικές έρευνες για την εξαγορά ψήφων.

Η αύξηση των προσπαθειών εξαγοράς ψήφων για φέτος αποδίδεται στην επιστροφή της ψηφοφορίας με ψηφοδέλτια, η οποία είχε καταργηθεί πέρυσι αλλά επανήλθε από το προηγούμενο κοινοβούλιο.

Όσον αφορά την ψήφο των επιχειρήσεων, ο Ντεμερτζίεφ δήλωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία» πως «αυξάνεται επίσης», με τους εργαζόμενους σε ορισμένες εταιρείες να πιέζονται να ψηφίσουν ορισμένους πολιτικούς σύμφωνα με τον Krassen Nikolov | EURACTIV.bg

Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι ήταν ήδη σε θέση να συνδέσει τις ροές χρημάτων με ορισμένα πολιτικά κόμματα, δεν αναφέρθηκε σε αυτά. «Υπάρχουν σήματα εξαγοράς ψήφων παντού, λαμβάνονται συνεχώς (στην αστυνομία)», δήλωσε ο Ντεμερτζίεφ.

Η Βουλγαρία δεν έχει σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια και οι Βούλγαροι πρόκειται να ψηφίσουν στις 2 Απριλίου στις πέμπτες γενικές εκλογές τους από την άνοιξη του 2021.

Οι εκλογές θα οδηγήσουν πιθανότατα σε έναν συνασπισμό μεταξύ του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», της Δημοκρατικής Βουλγαρίας και του GERB – του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Ενώ και τα δύο κόμματα ισχυρίζονται ότι έχουν ευρωατλαντικό προσανατολισμό, οι πολυάριθμες κατηγορίες για διαφθορά που έχουν απαγγελθεί στο κόμμα του Μπορίσοφ για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του θα αποτελέσουν πιθανότατα εμπόδιο για τη συγκρότηση συνασπισμού από αυτά τα κόμματα.

Στις προηγούμενες εκλογές, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η μεγαλύτερη εξαγορά ψήφων αφορούσε το GERB και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας DPS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments