Διεθνή

Μακρόν: Οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις

Μακρόν: Οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: liberal.gr

Οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ή άλλες πολιτικές αλλαγές, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ή άλλες πολιτικές αλλαγές, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πριν αποκαλύψει σχέδιο 50 σημείων για την αποφυγή μιας κρίσης νερού αυτό το καλοκαίρι και τα επόμενα χρόνια.

Με αυτό το σχέδιο, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του επιχειρούν να αλλάξουν ατζέντα, ανοίγοντας νέα ζητήματα, πέραν του Συνταξιοδοτικού, το οποίο έχει πυροδοτήσει σφοδρές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και δύο μήνες.

Όμως, τον υποδέχτηκαν στη λίμνη Σερ – Πονσόν στις Άλπεις, όπου επρόκειτο να εκφωνήσει την ομιλία του, ομάδες οργισμένων διαδηλωτών με πλακάτ που έγραφαν: «Μακρόν παραιτήσου!» και άλλο «Πάρε τη σύνταξή σου, όχι τη δική μας». Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Το νερό αποτελεί επίσης επίμαχο θέμα στη Γαλλία.

Σε κώμα δύο διαδηλωτές

Δύο άνδρες βρίσκονται σε κώμα μετά από βίαιες συγκρούσεις το Σάββατο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια κινητοποίησης κατά της κατασκευής τεράστιας δεξαμενής νερού για άρδευση αγροκτημάτων στη δυτική Γαλλία.

Η χειρότερη ξηρασία που αντιμετώπισε η Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι όξυνε τη συζήτηση για τους υδάτινους πόρους στον μεγαλύτερο παραγωγό γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι απόπειρες της γαλλικής κυβέρνησης να αποθηκεύσει βρόχινο νερό σε τεχνητές λίμνες προσκρούουν στις αντιδράσεις οικολόγων και μέρους των γεωργών, οι οποίοι καταγγέλλουν την «υφαρπαγή» ενός «δημόσιου αγαθού».

«Οι διαμαρτυρίες είναι φυσιολογικές», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε».

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία σε μια δημοκρατική κοινωνία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Συνεχίζεται ο διάλογος με τα συνδικάτα 

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τα συνδικάτα σχετικά με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, δήλωσε ακόμα ο Μακρόν.

«Υπάρχουν προκλήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε», πρόσθεσε ο Μακρόν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Νέα πανεθνική κινητοποίηση στις 6 Απριλίου

Την ίδια στιγμή, σε νέα πανεθνική απεργία κατά της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού έχουν καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα στις 6 Απριλίου, μετά τα μαζικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει απορρίψει το αίτημά τους για «πάγωμα» του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να υπάρξει περίοδος διαμεσολάβησης.

Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Μακρόν υποχρέωσε το κοινοβούλιο να περάσει την αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Στο περιθώριο των κινητοποιήσεων, ομάδες μαυροφορεμένων έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αστυνομίας στο Παρίσι, που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments