Διεθνή

Ο Βασιλιάς Κάρολος για πολιτικά ζητήματα στην Γερμανία

Ο Βασιλιάς Κάρολος για πολιτικά ζητήματα στην Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: skai.gr

Στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης της Βρετανίας

Στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης της Βρετανίας, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ κάνει ελάχιστα για να αποσείσει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Ενώπιον των Γερμανών μίλησε για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γερμανίας, ο Κάρολος αναφέρθηκε στις «ζωτικές» προσπάθειες των πολιτικών να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, επαίνεσε την «εξαιρετική γενναιοδωρία» της Γερμανίας στην υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων, επιτέθηκε στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και προσπάθησε να αποκαταστήσει την τάξη. στις αγγλο – γερμανικές σχέσεις που είχαν επηρεαστεί από το Brexit.

Ο Κάρολος είχε ορκιστεί προηγουμένως να ακολουθήσει μια χαμηλών τόνων προσέγγιση ως βασιλιάς, έχοντας κερδίσει τη φήμη του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας επειδή μιλούσε ανοιχτά για καυτά πολιτικά ζητήματα και επειδή, συχνά, ασκούσε πιέσεις  στους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου για πολιτικές με τις οποίες διαφωνούσε.

Η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ, είχε αποφύγει διαβόητα πολιτικά ζητήματα ως μονάρχης και ο Κάρολος δήλωσ ότι η ενθρόνισή  του σήμαινε ότι «δεν θα ήταν πλέον δυνατό για μένα να αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα θέματα που έχουν σημασία. Με νοιάζουν τόσο πολύ».

Στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο, ο βασιλιάς Κάρολος,  οποίος θα μιλήσει απόψε στην Bundestag ,  σημείωσε ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία, μέσω της εστίασής τους στην «προώθηση της παγκόσμιας υγείας, και προστασία των κοινών δημοκρατικών μας αξιών» είναι ενωμένα. Το πρώτο του επίσημο πορτρέτο ως βασιλιάς, που αποκαλύφθηκε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, περιλάμβανε επίσης ένα λεπτό νεύμα στον ακτιβισμό του για το κλίμα.

Μετά από χρόνια εντάσεων για το Brexit μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, ο Κάρολος δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει «τους δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών.

Απευθυνόμενος στον βασιλιά, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier είπε ότι η ψηφοφορία για το Brexit ήταν «προσωπικά… μια θλιβερή μέρα» για αυτόν και «πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία ένιωσαν το ίδιο».

Αν και ο Κάρολος δεν αναφέρθηκε απευθείας στο Brexit, είπε ότι ήταν «απόλυτα πεπεισμένος» ότι οι δεσμοί Γερμανίας-Βρετανίας «συνεχίζουν να δυναμώνουν» καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για «να ευδοκιμήσουν και να κάνουν το επείγον και ζωτικό ταξίδι προς το δίκτυο». – να προχωρήσουμε στο μηδέν».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Κάρολος θα συναντήσει επίσης μερικούς από τους Ουκρανούς που έχουν καταφύγει στη Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή. Είπε την Τετάρτη το βράδυ ότι η Γερμανία και η Βρετανία «στέκονται δίπλα-δίπλα για να προστατεύσουν και να προωθήσουν τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες» και να υπερασπιστούν την Ουκρανία από «απρόκλητη επιθετικότητα».

«Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής στην εξαιρετική φιλοξενία της Γερμανίας που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες», δήλωσε ο Charles. «Αυτό, μου φαίνεται, δείχνει τόσο εντυπωσιακά τη γενναιοδωρία του γερμανικού λαού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments