Nέα της αγοράς

ΒofA: Έρχεται νέα κρίση ρευστότητας μετά τα προβλήματα των τραπεζών

ΒofA: Έρχεται νέα κρίση ρευστότητας μετά τα προβλήματα των τραπεζών

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Παρότι η συγκεκριμένη αγορά έχει εξέλθει σχεδόν αλώβητη από την τελευταία τραπεζική αναστάτωση, η μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των κυριοτέρων νομισμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά αυτό το μήνα καθώς οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο άσκησαν πιέσεις στο δολάριο και ώθησαν στα ύψη το γιέν.

Ευάλωτη σε μία κρίση ρευστότητας προς το τέλος του έτους βρίσκεται αυτή τη στιγμή η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος, καθώς οι χρηματοπιστωτικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες καθίστανται ολοένα και πιο αυστηρές και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, όπως προειδοποιεί η Bank of America (BofA).

Παρότι η συγκεκριμένη αγορά έχει εξέλθει σχεδόν αλώβητη από την τελευταία τραπεζική αναστάτωση, η  μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των κυριοτέρων νομισμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά αυτό το μήνα καθώς οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο άσκησαν πιέσεις στο δολάριο και ώθησαν στα ύψη το γιέν. Ωστόσο, οι εν λόγω κινήσεις εξακολουθούν να απέχουν μακράν «από τα επίπεδα κρίσης», σημειώνουν αναλυτές της BofA. Η μεταβλητότητα παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους του 2022, όταν η αυξημένη ζήτηση για αμερικανικό νόμισμα ώθησε τη μεταβλητότητα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Παρά το γεγονός ότι η σχετικά ηπιότερη στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας ηρέμησε κάπως τις αγορές μετά την κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής αυτής της έντονης μεταβλητότητας τους επόμενους μήνες, ειδικά στην περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές Michalis Rousakis και Howard Du της επενδυτικής τράπεζας.

«Ο αντίκτυπος των πιο αυστηρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί πλήρως και ο κύκλος της οικονομίας είναι πολύ πιθανόν να εισέλθει σε μία φάση μεγάλης επιβράδυνσης», σημειώνουν οι αναλυτές.

Τα spreads στις τιμές προσφοράς/ζήτησης σε όλα τα μεγάλα νομίσματα διευρύνθηκαν αυτό το μήνα. Αυτό είχε μικρό αντίκτυπο ωστόσο τις κινήσεις των τιμών, σύμφωνα με την BofA.

Ωστόσο, καθώς ολοένα και περισσότερες αμερικανικές τράπεζες μικρού και μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ μειώνουν τις χορηγήσεις πιστώσεων προς τους καταναλωτές, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα επιτείνει τη μεταβλητότητα. Traders στοιχηματίζουν τώρα ότι η Fed μπορεί να έχει ολοκληρώσει το σημερινό κύκλο σύσφιγξης ή να βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό και ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους.

«Εάν όμως ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος, τότε η ρευστότητα θα δοκιμαστεί ξανά», προειδοποιούν οι δύο αναλυτές.

 Με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments