Global News

CNN: Η Τουρκία ενέκρινε ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

CNN: Η Τουρκία ενέκρινε ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Politics Today

Η Τουρκία ενέκρινε την αίτηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας το τελευταίο εμπόδιο. Η Σουηδία περιμένει ακόμα.

Η Τουρκία ενέκρινε τελικά την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνοντας τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζει να εμποδίζει τη Σουηδία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία. Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας την Πέμπτη, ξεπερνώντας το τελευταίο εμπόδιο στη διαδικασία ένταξης. Η ψηφοφορία εκπληρώνει την «υπόσχεση» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει στη Φινλανδία να συμμετάσχει στην αμυντική συμμαχία. Η Τουρκία ήταν το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, αν και η Ουγγαρία το έκανε μόλις τη Δευτέρα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν δεσμευτεί για δεκαετίες στη μη ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ ως τρόπο αποφυγής πρόκλησης της Μόσχας. Ωστόσο, αυτό άλλαξε όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισέλθουν στην Ουκρανία και ανάγκασε τις δύο σκανδιναβικές χώρες να επαναξιολογήσουν το ουδέτερο καθεστώς τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ καλωσόρισε τις αιτήσεις τους, εγκρίνοντάς τις εντός εβδομάδων. Όμως δύο χώρες – η Τουρκία και η Ουγγαρία – άρχισαν να καθυστερούν τη διαδικασία. Το ΝΑΤΟ έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε χώρα μπορεί να προσκληθεί να ενταχθεί εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αρκεί να είναι σε θέση και πρόθυμη να υποστηρίξει τις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης του μπλοκ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες προσχώρησης, κάθε κράτος μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια νέα χώρα από την ένταξη.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι στεγάζουν κουρδικές «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ισχυρίστηκε ότι διαδίδουν «ξεκάθαρα ψέματα» σχετικά με το κράτος δικαίου της χώρας του. Η Τουρκία και η Ουγγαρία αμβλύνουν αργότερα τη στάση τους σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας, ανοίγοντας την πόρτα στην ένταξή της νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, παραμένουν αντίθετοι στην ένταξη της Σουηδίας – τουλάχιστον προς το παρόν. Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε με 182 κατά έξι υπέρ της αίτησης της Φινλανδίας τη Δευτέρα, ενώ, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας Zoltán Kovács είπε ότι υπάρχει «πολύ παράπονα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» προτού επικυρωθεί από τη χώρα η προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments