Διεθνή

Οι Ρεπουμπλικάνοι δελφίνοι στο πλευρό του Τραμπ

Οι Ρεπουμπλικάνοι δελφίνοι στο πλευρό του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δεδομένη είναι η παραπομπή του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αν και το πλήρες κατηγορητήριο δεν είναι ακόμη γνωστό. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι σπεύδουν, ο ένας μετά τον άλλον, να δηλώσουν την συμπαράστασή τους.

Δεδομένη είναι η παραπομπή του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αν και το πλήρες κατηγορητήριο δεν είναι ακόμη γνωστό. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι σπεύδουν, ο ένας μετά τον άλλον, να δηλώσουν την συμπαράστασή τους.

Το σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης ψήφισε χθες υπέρ της παραπομπής του και θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες. Οι ακριβείς κατηγορίες δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί, αλλά όλοι αναρωτιούνται τι έπεται.

Παρά το εξαιρετικά βαρύ που έχει προκληθεί στις γραμμές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Τραμπ υπερασπίζονται τον επικεφαλής του κόμματος, με πολλούς να επαναλαμβάνουν την άποψή του εκκεντρικού επιχειρηματία, ότι οι δικαστικές ενέργειες είναι κομματικά υπαγορευμένες.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έκανε λόγο για «αγανάκτηση», υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι «ισχνές» και «θα χρησιμεύσουν μόνο στη διαίρεση της χώρας μας».

«Φαίνεται ότι για εκατομμύρια Αμερικανούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολιτική δίωξη», δήλωσε ο Πενς, ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Τραμπ και σταθμίζει ακόμη τη δική του υποψηφιότητα για το 2024. Ο Πενς συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου «προσβάλλει» την δίκαιη και ίση μεταχείριση ενώπιον του νόμου. Συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των πρώην προέδρων και ο αμερικανικός λαός το γνωρίζει αυτό». Ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτή η περίπτωση του Τραμπ είναι διαφορετική. Ακόμη, ο Πενς αρνήθηκε να πει εάν ο Τραμπ πρέπει να αποκλειστεί ή να εγκαταλείψει την κούρσα του 2024 εάν καταδικαστεί, αν και τόνισε ότι χρησιμοποιήθηκε «σκληρή γλώσσα και από τις δύο πλευρές» που ήταν «απαράδεκτη».

Ο Πενς δήλωσε ακόμη ότι η εξέλιξη δεν είχε καμία σχέση με το αν θα επιδιώξει ο ίδιος την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία το ερχόμενο έτος και παρομοίασε το θέμα με ένα παράδειγμα της «εμμονής» των ειδησεογραφικών μέσων με τον Τραμπ.

Την αντίδραση του Πενς συμμερίστηκαν και άλλοι κορυφαίοι συντηρητικοί που ήδη συμμετέχουν στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

«Αυτό που έγινε με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι περισσότερο για εκδίκηση παρά για δικαιοσύνη», σημείωσε στο Twitter η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι λίγο μετά το κατηγορητήριο. Σημειώνουμε πως η Χέιλι ανακοίνωσε την προεδρική της υποψηφιότητα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Επισυνάπτεται στο tweet της βίντεο με προηγούμενη τηλεοπτική εμφάνιση, στο όπου ισχυρίστηκε ότι ο δικαστής της υπόθεσης ήθελε να κερδίσει «πολιτικούς πόντους».

«Πιστεύω ότι η χώρα θα ήταν καλύτερα να μιλήσει για πράγματα που ενδιαφέρουν την αμερικανική κοινή γνώμη παρά να καθίσει εκεί και να αντιμετωπίσει κάποια πολιτική εκδίκηση από πολιτικούς ανθρώπους στη Νέα Υόρκη», συμπλήρωσε η Ρεπουμπλικανή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, τόνισε ότι «η δίωξη σοβαρών εγκλημάτων κρατά τους Αμερικανούς ασφαλείς, αλλά οι πολιτικές διώξεις θέτουν το αμερικανικό νομικό σύστημα σε κίνδυνο».

Τέλος, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, έγραψε στο Twitter ότι το κατηγορητήριο είναι «αντιαμερικανικό» και «ένα όπλο του νομικού συστήματος». Η Φλόριντα, έγραψε, «δεν θα βοηθήσει σε ένα αίτημα έκδοσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments