Διεθνή

Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse

Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Οι ελβετικοί εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για πιθανή παράνομη δραστηριότητα σε σχέση με την κυβερνητική υποστήριξη για την εσπευσμένη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Οι ελβετικοί εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για πιθανή παράνομη δραστηριότητα σε σχέση με την κυβερνητική υποστήριξη για την εσπευσμένη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Οι δύο τράπεζες συμφώνησαν να συγχωνευθούν τον Μάρτιο ως μέρος μιας επείγουσας συμφωνίας με στόχο την αποφυγή μιας εθνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία θέλει να εκπληρώσει προληπτικά την αποστολή και την ευθύνη της να συνεισφέρει σε ένα καθαρό ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και έχει δημιουργήσει παρακολούθηση προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα σε οποιαδήποτε κατάσταση εμπίπτει στο πεδίο δραστηριότητάς της», ανέφερε η αρχή σε δήλωση.

Τον Μάρτιο, υπήρξε η κρίσιμη συναλλαγή, που οδήγησε στην εξαγορά της Credit Suisse από την άλλη μεγάλη ιδιωτική τράπεζα της Ελβετίας, την UBS. Μια από τις βασικές ιδιομορφίες της εξαγοράς είναι ότι αυτή υπήρξε καρπός εξαναγκασμού από τις ελβετικές αρχές. Η εξαγορά υπαγορεύθηκε στην Credit Suisse,  η οποία από την αρχή είχε διατυπώσει τις έντονες αμφιβολίες της αναφορικά με το εάν θα μπορούσε να διασφαλίσει το σύνολο των θέσεων εργασίας.

Σήμερα, οι 30.000 θέσεις εργασίας της Credit Suisse δεν είναι εγγυημένες ούτε από την USB, αλλά ούτε και από την ελβετική κυβέρνηση. Η νέα οντότητα, που αναδύθηκε από την συναλλαγή, αδυνατεί επίσης να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα την κεντρική κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε ένα ευρύτατο consensus, που κινείται μεταξύ του 70% και του 80% των πολιτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών Karin Keller –  Sutter δεν επιβεβαιώνει ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και έτσι, το 30% των θέσεων βρίσκεται υπό αίρεση για τους εργαζόμενους.

Η δήλωση του εισαγγελέα ανέφερε ότι η πρόθεση της έρευνας ήταν να «αναλύσει και να εντοπίσει τυχόν ποινικά αδικήματα» που σχετίζονται με τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι είχαν έρθει σε επαφή διάφοροι φορείς για να δώσουν διευκρινίσεις και πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η συμφωνία δεν ήταν δημοφιλής σε τοπικό επίπεδο και την Κυριακή, η ελβετική εφημερίδα  Tages – Azeiger τόνισεότι η νέα τραπεζική οντότητα θα μπορούσε να μειώσει τις θέσεις εργασίας μέχρι και κατά 35%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments