Nέα της αγοράς

Ο OPEC+ μειώνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια

Ο OPEC+ μειώνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπε χώρες του OPEC+ ανακοίνωσαν την Κυριακή περαιτέρω μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής τους, ύψους περίπου 1,16 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που, όπως είπαν, έχει ως στόχο τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών του ΟPEC+, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, και η οποία αναμενόταν να επιμείνει στις περικοπές των 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του 2023.

Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ τον περασμένο μήνα υποχώρησαν στα 70 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, λόγω της ανησυχίας ότι η παγκόσμια τραπεζική κρίση θα πλήξει τη ζήτηση.

Παρόλα αυτά, δεν αναμενόταν περαιτέρω δράση από τον OPEC+ για τη στήριξη της αγοράς, αφού πηγές υποβάθμισαν αυτή την προοπτική και το αργό ανέκαμψε προς τα 80 δολάρια.

«Οι τελευταίες μειώσεις θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Pickering Energy Partners.

Οι δεσμεύσεις της Κυριακής αυξάνουν τον συνολικό όγκο των περικοπών από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους σε 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που αντιστοιχούν στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Ο ΟΠΕΚ λαμβάνει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση ενδεχόμενης μείωσης της ζήτησης», δήλωσε την Κυριακή η Αμρίτρα Σεν, ιδρύτρια και διευθύντρια της Energy Aspects.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο OPEC+ είχε συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο έως το τέλος του έτους, μια κίνηση που εξόργισε την Ουάσινγκτον, καθώς η στενότερη προσφορά ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι ο κόσμος χρειάζεται χαμηλότερες τιμές για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να εμποδίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει περισσότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εθελοντικές περικοπές που ανακοινώθηκαν την Κυριακή θα ξεκινήσουν από τον Μάιο.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ το Ιράκ θα μειώσει την παραγωγή του κατά 211.000 βαρέλια ημερησίως, όπως ανακοινώθηκε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 144.000 βαρέλια την ημέρα, το Κουβέιτ ανακοίνωσε μείωση κατά 128.000 βαρέλια την ημέρα. Το Ομάν ανακοίνωσε μείωση κατά 40.000 βαρέλια την ημέρα και η Αλγερία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 48.000 βαρέλια ημερησίως. Το Καζακστάν θα μειώσει επίσης την παραγωγή κατά 78.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι η Μόσχα θα παρατείνει την εθελοντική μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, μέχρι το τέλος του 2023. Η Μόσχα ανακοίνωσε αυτές τις περικοπές μονομερώς τον Φεβρουάριο μετά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγή του OPEC+ δήλωσε ότι η Γκαμπόν θα προβεί σε εθελοντική περικοπή 8.000 βαρελιών την ημέρα και ότι δεν θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη του Οργανισμού στην κίνηση αυτή, καθώς ορισμένα αντλούν ήδη πολύ κάτω από τα συμφωνηθέντα επίπεδα λόγω έλλειψης παραγωγικής ικανότητας.

Μετά τις μονομερείς μειώσεις της Ρωσίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμμαχία με άλλα μέλη του OPEC αποδυναμώνεται, αλλά η κίνηση της Κυριακής δείχνει ότι η συνεργασία εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εθελοντική μείωση του βασιλείου ήταν ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπούσε στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments