Διεθνή

Credit Suisse: Εξαγριωμένοι οι επενδυτές με την διοίκηση

Credit Suisse: Εξαγριωμένοι οι επενδυτές με την διοίκηση

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Εξαγριωμένοι οι επενδυτές της  Credit Suisse

Εξαγριωμένοι οι επενδυτές της  Credit Suisse στην τελευταία ετήσια συνεδρίαση, όπου μπλόκαραν τα σχέδια μισθοδοσίας των στελεχών και ζήτησαν ακόμη και την φυλάκιση των μελών του διοικητικού συμβουλίου εξαιτίας των βιαστικών και ατυχών χειρισμών στην πρόσφατη τραπεζική κρίση.

Οι μέτοχοι χρησιμοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος της σχεδόν πεντάωρης ετήσιας γενικής συνέλευσης στη Ζυρίχη –η τελευταία στην ιστορία της 167χρονης τράπεζας– για να εκφράσουν την οργή τους για την κακή διαχείριση, χτυπώντας την υπερβολική αμοιβή για «ανίκανους και άπληστους» τραπεζίτες που, όπως είπαν, ανέλαβαν πολλά ρίσκα και έθεσαν σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία της Ελβετίας.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επικρίθηκαν επίσης ότι ήταν πολύ βιαστικά ως προς το να συμφωνήσουν στην εξαγορά της από την UBS τον περασμένο μήνα και ότι πέτυχαν μια κακή συμφωνία για τους επενδυτές, αν και τα αφεντικά είπαν ότι η μόνη εναλλακτική ήταν η χρεοκοπία.

«Αυτή είναι μια άτιμη μέρα για την Ελβετία», αντέταξε ένας επενδυτής. «Πιστεύω ότι βασικά έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ένας άλλος επενδυτής αισθάνθηκε θλίψη για την κατάρρευση των μετοχών του, οι οποίες, όπως είπε, δεν αξίζουν πλέον παρά ένα «σάκο καρύδια», και πρόσφερε μερικά κοχύλια ως δώρο στον πρόεδρο, Άξελ Λέμαν. Ένας άλλος είπε ότι σημαίνει ότι τα προς το ζην των συνταξιούχων που βασίζονταν στις μετοχές της Credit Suisse είχαν «καπνίσει» και προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι «μπορεί να σκεφτούν ακόμη και να αυτοκτονήσουν επειδή δεν έχουν πλέον χρήματα».

Ο επενδυτής ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για τα πολλά σκάνδαλα που ταλαιπώρησαν την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής και της απάτης. «Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να οδηγηθούν στα δικαστήρια, να τεθούν πίσω από τα κάγκελα και να μην τους επιτρέπεται πλέον να ασκούν το επάγγελμά τους», είπε ο μέτοχος.

Στο τέλος της συνεδρίασης, το 48,4% των μετόχων απέρριψε μια πρόταση να πληρωθούν συλλογικά τα στελέχη έως και 34 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα  κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένου του έργου που αφορά τη συγχώνευση, αλλά μόνο το 48,2% των παρισταμένων ενέκρινε το σχέδιο.

Η οργή των επενδυτών προήλθε παρά τη συγγνώμη του Άξελ Λέμαν, ο οποίος επέμενε ότι τα αφεντικά είχαν θεμιτά σχέδια να ανατρέψουν την τράπεζα, αλλά είχαν «αποτραπεί» από τον πανικό της αγοράς για την ευρύτερη υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα, μετά την κατάρρευση του αμερικανικού δανειστή τεχνολογίας Silicon Valley. Τραπεζικές μέρες νωρίτερα.

Είπε ότι η τράπεζα «πάλεψε σκληρά για να βρει μια λύση», αλλά τελικά είχε μείνει με δύο επιλογές: είτε να συνάψει συμφωνία με την UBS είτε να κηρύξει πτώχευση.

«Θέλαμε να βάλουμε όλη μας την ενέργεια και τις προσπάθειές μας για να ανατρέψουμε την κατάσταση», είπε ο Λέμαν «Με πονάει που δεν είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε εκείνη τη μοιραία εβδομάδα του Μαρτίου τα σχέδιά μας ματαιώθηκαν. Και για αυτό λυπάμαι πραγματικά».

Και πρόσθεσε: «Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορέσαμε πλέον να ανακόψουμε την απώλεια εμπιστοσύνης που είχε συσσωρευτεί με τα χρόνια και που σας απογοητεύσαμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments