Διεθνή

Όρπο: Το προφίλ του νικητή των εκλογών στην Φινλανδία

Όρπο: Το προφίλ του νικητή των εκλογών στην Φινλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Το κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα της Φινλανδίας κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές και ο πρόεδρός του, Πέτερι Όρπο, απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη, αφού κατάφερε να ανατρέψει την κυριαρχία της συμπαθούς σοσιαλδημοκράτισσας Σάνα Μαρίν

Το κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα της Φινλανδίας κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές και ο πρόεδρός του, Πέτερι Όρπο, απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη, αφού κατάφερε να ανατρέψει την κυριαρχία της συμπαθούς σοσιαλδημοκράτισσας Σάνα Μαρίν

Οι Φινλανδοί το έχουν παίξει με ασφάλεια με μια μεταπανδημική ύφεση που διαφαίνεται και τον γίγαντα ανατολικό γείτονά τους τη Ρωσία να διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία.

O Όρπο, σύμφωνα με το αφιέρωμα του Politico, έπεισε τους ψηφοφόρους ότι η φινλανδική οικονομία βρισκόταν σε αληθινά δύσκολη θέση και ότι εκείνος — αντί της φιλελεύθερης και πιο ελεύθερων δαπανών αντίπαλός του Σάνα Μαρίν — ήταν το σταθερό χέρι που χρειάζεται η Φινλανδία.

Αυτή η πολιτική αλλαγή θα σηματοδοτήσει μια ριζική αλλαγή στον τόνο για τη Φινλανδία και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ο Όρπο έπαιξε με τους βαθιά ριζωμένους (αν και κοσμικούς) φινλανδικούς φόβους για την αύξηση του κρατικού χρέους και πρόσφερε συγκεκριμένες λύσεις, όπως περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο 53χρονος ηγέτης είναι μια πολιτική προσωπικότητα, της οποίας η καριέρα έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στη σκιά μεγαλύτερων προσωπικοτήτων, από τον πρώην πρωθυπουργό Alexander Stubb μέχρι τον μαζικά δημοφιλή συνάδελφό του στο Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού, Sauli Niinistö.

Ο Όρπο, ο ηγέτης του κεντροδεξιού NCP, έχει υπηρετήσει σε βασικούς υποστηρικτικούς υπουργικούς ρόλους, καθώς και σε εκείνον του αρχηγού του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η δουλειά του με το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού εκτείνεται στη δεκαετία του 1990 και αργότερα έγινε υπουργός Γεωργίας υπό τον πρώην πρωθυπουργό του NCP Stubb προτού υπηρετήσει και ως υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό του Κόμματος του Κέντρου Juha Sipilä.

Ο Όρπο αμφισβήτησε τον Stubb για την ηγεσία του NCP το 2016, αφού κατηγόρησε το αφεντικό του ότι επέτρεψε μια πτώση στην υποστήριξη των ψηφοφόρων. Ο Όρπο είπε ότι θα μπορούσε να ξαναχτίσει την ενότητα στο κόμμα και να το πάρει πίσω στην εξουσία και κέρδισε εύκολα τον Στουμπ σε μια ψηφοφορία για το κόμμα.

Με 14.000 ακολούθους, ο λογαριασμός του Όρπο στο Instagram δεν έχει το ταλέντο της Μάριν – αριθμός ακολούθων 1 εκατομμύριο – αλλά δίνει μια αίσθηση του πώς θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του: Μια ανάρτηση την ημέρα των εκλογών προβάλλει μια εικόνα του κάθε ανθρώπου με τα σκυλιά του στο χιόνι.

Οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού θα προσφέρουν στον Όρπο μια πρώιμη και υψηλού κινδύνου ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να ασκήσει πολιτική στο υψηλότερο επίπεδο. Εάν καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία που να ικανοποιεί τόσο τις συντηρητικές όσο και τις φιλελεύθερες πτέρυγες του NCP, αυτό θα ήταν ένα σταθερό πρώιμο επίτευγμα, λένε οι παρατηρητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments