Διεθνή

Μακρόν σε Πεκίνο: Μην εξοπλίσετε τη Ρωσία

Μακρόν σε Πεκίνο: Μην εξοπλίσετε τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Πεκίνο ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να εξοπλίσει τη Ρωσία» και να έχει «διαρκή πόλεμο».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Πεκίνο ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να εξοπλίσει τη Ρωσία» και να έχει «διαρκή πόλεμο». Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην ασιατική χώρα μετά από τέσσερα χρόνια, σε μία κρίσιμη καμπή για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, που επισκιάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε ο ίδιος, λίγο μετά την άφιξή του, η Γαλλία επιδιώκει να συνεργαστεί με την Κίνα για την ειρήνη.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να παρέχει όπλα στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, μια πράξη που, όπως τόνισε, θα καταστήσει το Πεκίνο συνένοχο σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το συμφέρον της Κίνας δεν είναι να έχει διαρκή πόλεμο», υπογράμμισε ο Μακρόν σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα επιδιώξει «να καταστήσει την Κίνα συνυπεύθυνη για την ειρήνη» στην Ουκρανία, όταν θα συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ο Μακρόν σχεδίαζε να παροτρύνει τον Σι στις συνομιλίες την Πέμπτη να χρησιμοποιήσει την επιρροή του Πεκίνου στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, κανείς δεν περιμένει θεαματική αλλαγή στην κινεζική θέση.

Ο Μακρόν συνοδεύεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής ενότητας έναντι του Πεκίνου, ενώ περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Στον αντίποδα, ο Σι και ο Πούτιν διακήρυξαν ότι οι χώρες τους έχουν «φιλία χωρίς όρια» πριν από την επίθεση της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία. Το Πεκίνο αρνήθηκε να επικρίνει το Κρεμλίνο, αλλά προσπάθησε να εμφανιστεί ουδέτερο, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε ομιλία προς τους Γάλλους κατοίκους της Κίνας, ο Μακρόν είπε ότι «θα προσπαθήσει να οικοδομήσει και με κάποιο τρόπο να δεσμεύσει την Κίνα προς μια κοινή ευθύνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε διεθνή θέματα», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες που είναι χρήσιμες για τον ουκρανικό λαό».

«Ο διάλογος με την Κίνα είναι απαραίτητος», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Γαλλική Πρεσβεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments