Τεχνολογία

TikTok: Πρόστιμο 12,7 εκατ. λιρών- Για τα προσωπικά δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών

TikTok: Πρόστιμο 12,7 εκατ. λιρών- Για τα προσωπικά δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Σε ένα εκατ. παιδιά κάτω των 13 ετών παραχωρήθηκε ακατάλληλη πρόσβαση στην πλατφόρμα

Πρόστιμο ύψους 12,7 εκατ. λιρών επέβαλε στο TikTok η Βρετανία με αφορμή την αποτυχία της πλατφόρμας να προστατεύσει το απόρρητο των παιδιών, δήλωσε η αρμόδια υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) διαπίστωσε ότι η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο παραβίαζε τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων. Οι παραβιάσεις έγιναν μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2020.

Από την πλευρά της το TikTok διαφωνεί με την απόφαση του ICO. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, το ICO εξέδωσε στο TikTok μια «ειδοποίηση πρόθεσης», επί της ουσίας δηλαδή έναν προάγγελο για την επιβολή πιθανού προστίμου.

Το ICO εκτιμά ότι το TikTok επέτρεψε σε έως και 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 13 ετών στη Βρετανία να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του το 2020, παρά τους κανόνες του, που δεν επιτρέπουν σε παιδιά αυτής της ηλικίας να δημιουργήσουν λογαριασμό.

Η βρετανική νομοθεσία για την προστασία δεδομένων λέει ότι οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα όταν προσφέρουν πληροφορίες σε παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να έχουν γονική συναίνεση.

Ο Επίτροπος Πληροφοριών Τζον Έντουαρντς δήλωσε πως «Υπάρχουν νόμοι για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας είναι τόσο ασφαλή στον ψηφιακό κόσμο όσο και στον φυσικό κόσμο. Το TikTok δεν συμμορφώθηκε με αυτούς τους νόμους.

»Ως συνέπεια, εκτιμάται ότι σε ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών παραχωρήθηκε ακατάλληλη πρόσβαση στην πλατφόρμα, με το TikTok να συλλέγει και να χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα του μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και το προφίλ τους, παρέχοντας δυνητικά επιβλαβές, ακατάλληλο περιεχόμενο στον επόμενο κύλινδρο τους.

«Το TikTok θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Το TikTok θα έπρεπε να τα είχε πάει καλύτερα. Το πρόστιμο των 12,7 εκατομμυρίων λιρών μας αντικατοπτρίζει τον σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί να είχαν οι αποτυχίες τους» αναφέρει το αρμόδιο γραφείο.

Εκπρόσωπος του TikTok είπε στο BBC ότι η πλατφόρμα επένδυσε πολλά για να σταματήσει την πρόσβαση κάτω των 13χρονων στην πλατφόρμα.

«Η ισχυρή ομάδα ασφαλείας μας εργάζεται όλο το 24ωρο για να βοηθήσει να διατηρηθεί η πλατφόρμα ασφαλής για την κοινότητά μας.

»Αν και διαφωνούμε με την απόφαση του ICO, η οποία σχετίζεται με τον Μάιο 2018 – Ιούλιο 2020, είμαστε ικανοποιημένοι που το πρόστιμο που ανακοινώθηκε σήμερα μειώθηκε κάτω από το ήμισυ του ποσού που είχε προταθεί πέρυσι. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε την απόφαση και τα επόμενα βήματα».

Με πληροφορίες του BBC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments