Πολιτική

Ο Τσαβούσογλου θέτει τα πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα νησιά

Ο Τσαβούσογλου θέτει τα πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα νησιά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ ενισχύει την καχυποψία που υπάρχει για συζητήσεις που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση

Την ώρα που στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι «κάτι αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει τα πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!

Η παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ ενισχύει την καχυποψία που υπάρχει για συζητήσεις που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση. είπε ότι η λύση πακέτο είναι η σωστή προσέγγιση και πως δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό ή μια καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα. Βέβαια, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις εντάσεις ειδικά στο Αιγαίο και να εγκαταλείψουμε τις παραβιάσεις», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλουμιλώντας στο κανάλι Α Χαμπέρ.

«Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά λέμε ότι πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού της «Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκικής «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», αλλά στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μόνο η Ελλάδα. Εγώ λέω ότι στην Κύπρο υπάρχουν και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ, υπάρχει η Αίγυπτος, υπάρχει ο Λίβανος, υπάρχει η Συρία, αύριο, όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες, η Λιβύη, υπάρχει επίσης η Παλαιστίνη. Πρέπει να πάμε σε συνεργασία.Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα. Οπότε μπορεί να μην αρκεί να λύσουμε ένα από αυτά ή δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικά ρίσκα σε αυτά τα θέματα, εννοώ.

Στο παρελθόν, η Τουρκία ήταν για την ελληνική πλευρά ένα ευαίσθητο θέμα, γιατί η πίεση στην ελληνική πλευρά είναι μεγαλύτερη. Φυσικά, αν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο…, αλλά για να πάμε στο διεθνές δικαστήριο… Αν κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί, δηλαδή αν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο ή αν πρόκειται να υπάρξει μια άλλη εναλλακτική λύση, δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η σύγκρουση κ.λ.π», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Τελικά, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα…

Μπορεί, να συμβεί ένα ατύχημα. Αυτή η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο. Για να μην εξαφανιστεί, χρειάζεται αμοιβαία γενναιότητα από τις δύο χώρες. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά στις γιορτές κ.λπ. η Ελλάδα τις παραβίασε λίγο. Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών, κάποιες από αυτές ακυρώθηκαν, οι συμφωνίες πρέπει να συνεχιστούν, είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά, δηλαδή να μην πραγματοποιήσει την άσκηση. Άρα η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν βλάπτει κανέναν, αντίθετα θα συμβάλει στη συνέχιση αυτού του θετικού κλίματος».

«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικοί».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι θα επισκεφθεί την Τουρκία αυτή την εβδομάδα. Συνεχίζοντας ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι «είπαμε ότι έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για τον διορισμό των πρεσβευτών.

Αφού συμφωνήσαμε με το Ισραήλ για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών, καθορίσαμε τα ονόματα. Ως αποτέλεσμα, φτάνουμε σε αυτό το στάδιο. Μπορούμε να το ανακοινώσουμε αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Θα συνεννοηθούμε όταν έρθει. Μας φιλοξένησαν πολύ καλά στην Αίγυπτο και η επίσκεψή μας ήταν πολύ θετική. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα».

Όσον αφορά την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Ορισμένοι γερουσιαστές πρέπει να πειστούν. Δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσουμε F-16 με προϋποθέσεις».

«Τα ζητήματα που διαφωνούμε με τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας ειλικρινής μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και εμάς, πρέπει να είναι πιο αντικειμενικές» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Για το πρόγραμμα F-35 είπε ότι βρίσκεται επί του παρόντος σε αναμονή. «Είδαμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τα F-16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, αλλά δεν φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει το Κογκρέσο. Βλέπουμε επίσης και αυτό. Κάποιοι γερουσιαστές πρέπει να πειστούν. Δεν τίθεται θέμα να αγοράσουμε F-16 με προϋποθέσεις».

Όσον αφορά την αναστολή των πτήσεων προς τη Σουλεϊμανίγιε στο Ιράκ ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις πτήσεις. Το PKK και το PYD ελέγχουν τα πάντα στη Σουλεϊμανίγιε. Οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος».

Επιπλέον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η τετραμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας, στις αρχές Μαΐου.

Όπως εξήγησε ο Τσαβούσογλου για την «τετραμερή σύνοδο κορυφής» «ο οδικός χάρτης σχεδιάστηκε εκ των προτέρων. Αρχικά, συναντήθηκαν τα υπουργεία Άμυνας και Πληροφοριών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών για την προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών.

Την επόμενη περίοδο, προγραμματίζεται μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών σε επίπεδο τετραμερούς συνάντησης. Το συζητήσαμε επίσης κατά την επίσκεψη του Λαβρόφ στην Τουρκία. Το συζητήσαμε επίσης ξανά κατά τη διάρκεια της υποδοχής του Προέδρου μας. Πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθεί γύρω στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που λάβαμε από τους Ρώσους, θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments