Διεθνή

G7: Οι εντάσεις με την Κίνα στο επίκεντρο της ατζέντας των ΥΠΕΞ

G7: Οι εντάσεις με την Κίνα στο επίκεντρο της ατζέντας των ΥΠΕΞ

Πηγή Φωτογραφίας: KYODO | Συντελεστές: via REUTERS

Οι εντάσεις σχετικά με την Κίνα θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα όταν οι κορυφαίοι διπλωμάτες του G7 αρχίσουν να συναντώνται σήμερα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι εντάσεις σχετικά με την Κίνα θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα όταν οι κορυφαίοι διπλωμάτες του G7 αρχίσουν να συναντώνται σήμερα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ασία πρόκειται να έρθουν ακόμη περισσότερο στο επίκεντρο τώρα που η Ιαπωνία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G-7, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιείται περίπου ένα μήνα πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες μεταβούν στη Χιροσίμα για την ετήσια σύνοδο κορυφής των ηγετών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν ειδικότερα απαιτούν προσοχή, αφού η Κίνα πραγματοποίησε και πάλι στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί μετά τη συνάντηση της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Περίπου την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια διαμάχη με την Κίνα από τις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τις διαιρέσεις εντός του μπλοκ.

Το φλερτ του Μακρόν με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το οποίο περιελάμβανε ένα επίσημο δείπνο και μια σπάνια επίσκεψη εκτός της πρωτεύουσας στη νότια πόλη Γκουανγκζού, ήρθε σε αντίθεση με τις εριστικές ανταλλαγές που σημάδεψαν το ταξίδι της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. Σε κοινή ενημέρωση με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική κλιμάκωση στο στενό της Ταϊβάν θα ήταν ένα “σενάριο τρόμου”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών στην Ιαπωνία θα συγκρίνουν σημειώσεις από τις πρόσφατες επισκέψεις στο Πεκίνο, ενώ θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή προσέγγιση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε θέματα όπως η Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οικονομικός καταναγκασμός και οι κινήσεις των ΗΠΑ να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένη τεχνολογία, όπως τα τσιπ υπολογιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ματαίωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Πεκίνο μετά την πτήση ενός υποτιθέμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ, υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι οι διαρροές άκρως απόρρητων πληροφοριών θα προκαλέσουν δυσπιστία στο πλαίσιο της G-7.

“Με βάση τις συνομιλίες που είχα, δεν έχω ακούσει κάτι που θα επηρέαζε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους και τους εταίρους”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο Ανόι το Σάββατο, μετά από συναντήσεις που είχε με ανώτερους αξιωματούχους της Βιεντάμ. Ο ίδιος και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών επρόκειτο να φθάσουν την Κυριακή στο ιαπωνικό θέρετρο Καρουιζάβα για συναντήσεις μέχρι την Τρίτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών τoυ G-7 θα συζητήσουν επίσης πώς να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει όπλα και άλλο αμυντικό εξοπλισμό που χρειάζεται μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι ρωσικές πολεμικές προσπάθειες καθυστερούν και ενόψει μιας αναφερόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Εκτός από την Κίνα, είπε ο αξιωματούχος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τη Βόρεια Κορέα και τρόπους εμβάθυνσης των δεσμών με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και με την Τετράδα, η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Θα υπάρξουν επίσης εκτεταμένες συζητήσεις σχετικά με το πώς η G-7 μπορεί να δώσει ώθηση στην κατασκευή περισσότερων παγκόσμιων υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες σε ολόκληρη την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι κάποιες ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών.

Το G-7 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιταλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments