Διεθνή

Guardian: Οι εκλογές στην Τουρκία θα σημαίνουν το τέλος του Ερντογάν;

Guardian: Οι εκλογές στην Τουρκία θα σημαίνουν το τέλος του Ερντογάν;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Mετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει μια συντονισμένη πρόκληση.

Mετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει μια συντονισμένη πρόκληση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κύριος αντίπαλός του, o Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου,   πρώην λογιστής και παλαιός δημόσιος υπάλληλος, έχει ένα μικρό προβάδισμα. Η ψηφοφορία παρουσιάζει μια σκληρή επιλογή για το τουρκικό κοινό, μεταξύ του Ερντογάν και της πιθανότητας η επανεκλογή του να εδραιώσει την μονοπρόσωπη εξουσία που ασκεί ή των αντιπάλων του που έχουν υποσχεθεί να αναθεωρήσουν το προεδρικό σύστημα και να επιστρέψουν την Τουρκία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Αυτήν την φορά, συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian,  η ενωμένη αντιπολίτευση συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες εκλογικής επικράτησης.

Ο Ερντογάν έχει πληγεί πολιτικά από τις εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο και από τις καταστροφικές συνέπειες των δύο φονικών σεισμών που ισοπέδωσαν μέρος της χώρας. Η επιλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης στις κάλπες, αν και ο έμπειρος πολιτικός δεν διαθέτει τον αναμενόμενο δυναμισμό.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι η αντιπολίτευση της Τουρκίας, ένας εξακομματικός συνασπισμός με επικεφαλής τον Κιλιτσνάρογλου και ενωμένο με μοναδικό στόχο την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα πρέπει να κάνουν δύσκολη αυτήν την επιλογή.

Μια βαθιά οικονομική κρίση και μια άτονη και άνευρη κυβερνητική απάντηση στους δύο φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα τον Φεβρουάριο συμπίπτουν με την συμπλήρωση 20 χρόνων υπό την εξουσία Ερντογάν και το κόμμα του Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (ΑΚΡ), το οποίο φαίνεται έτοιμο να υποστεί απώλειες στις επερχόμενες εκλογές.

Η ανατροπή του προέδρου και του κόμματός του AKP τον Μάιο δεν είναι πλέον αδιανόητη, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments