Global News

Le Figaro: 200 νεκροί σε 3 μέρες στο Σουδάν

Le Figaro: 200 νεκροί σε 3 μέρες στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: TRT World

Η πάλη για την εξουσία των δύο στρατηγών που ηγούνται του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2021 αποκτά ένταση τις τελευταίες ημέρες.

Σχεδόν 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Σουδάν, όπου ο αγώνας για την εξουσία των δύο στρατηγών που είναι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα του 2021 έχει αποκτήσει ιδιαίτερη ένταση. Στον ουρανό του Χαρτούμ, τα αεροσκάφη του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, de facto ηγέτη της χώρας από το πραξικόπημα του 2021, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα έντονα πυρά από τα τεθωρακισμένα οχήματα των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάνε Ντάγκλο, γνωστού ως « Χεμένττι ». Τουλάχιστον δύο νοσοκομεία στην πρωτεύουσα έχουν εκκενωθεί ενώ ρουκέτες και σφαίρες έπληξαν τους τοίχους τους ανακοίνωσαν γιατροί που λένε ότι δεν έχουν άλλες σακούλες αίματος ή εξοπλισμό για να περιθάλψουν τους τραυματίες. Εκτός από τα διασταυρούμενα πυρά, που σκότωσαν τρεις υπαλλήλους του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στο Νταρφούρ (δυτικά), οι ανθρωπιστές πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν και λεηλασίες, αναφέρει η Save the Children. Αρκετές ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, κάτι που θα είναι ένα πλήγμα σε μια χώρα όπου η πείνα πλήττει περισσότερους από έναν στους τρεις κατοίκους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) λένε ότι έλαβαν 136 τραυματίες τη Δευτέρα στο τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο στο Βόρειο Νταρφούρ. « Η πλειοψηφία είναι άμαχοι που πιάστηκαν στους πυροβολισμούς, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλά παιδιά », αναφέρει η ΜΚΟ. « Έντεκα πέθαναν » το Σάββατο και την Κυριακή λόγω έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού. Στο Χαρτούμ, από το ξέσπασμα των συγκρούσεων το Σάββατο, οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Από πάνω τους υψώνονται στήλες από πυκνό μαύρο καπνό, η μυρωδιά από το μπαρούτι τρυπάει τα ρουθούνια και όλοι αναρωτιούνται πότε θα επιστρέψουν το ρεύμα και το τρεχούμενο νερό. Με κάθε νέο αεροπορικό ή χερσαίο χτύπημα, γονείς και παιδιά τονίζουν πως δεν έχουν ξαναδεί τέτοια βία στην πρωτεύουσα μιας χώρας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια σε μια μετάβαση που προοριζόταν να είναι δημοκρατική. Σήμερα, όλοι παρακολουθούν από τα παράθυρά τους καθώς περνούν τεθωρακισμένα ή πολιτοφύλακες με πολιτικά οχήματα από τα οποία έχουν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας, ελπίζοντας να μην χτυπήσουν αδέσποτες σφαίρες ή σκάγια το κτήριο τους.

Τα λίγα παντοπωλεία που είναι ανοιχτά έχουν προειδοποιήσει ότι θα διαρκέσουν μόνο μία ή δύο ημέρες εάν δεν μπουν φορτηγά για να τροφοδοτήσουν την πόλη. Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και τουλάχιστον 1.800 τραυματίστηκαν. Οι εμπόλεμοι, ποτέ δεν έχουν επικοινωνήσει για τις απώλειές τους. Ο ΟΗΕ καλεί τους δύο στρατηγούς «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες », γιατί θα μπορούσαν να είναι « καταστροφικές για τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή ». Ωστόσο, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, Volker Perthes, δήλωσε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξος για την ταχεία επιστροφή στο διάλογο, ενώ " είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποια κατεύθυνση αλλάζει η ισορροπία.  Η σύγκρουση ήταν λανθάνουσα για εβδομάδες μεταξύ των δύο στρατηγών, των οποίων οι πρώην πολιτοφύλακες από τον πόλεμο στην περιοχή του Νταρφούρ είχαν γίνει επίσημοι βοηθοί του στρατού τα τελευταία χρόνια.

Τη Δευτέρα, οι διπλωματικές επαφές φάνηκε να εντείνονται. Στο τέλος της ημέρας, η Αίγυπτος, ένας σημαντικός γείτονας με επιρροή, ανακοίνωσε ότι είχε συζητήσει την κατάσταση με τη Σαουδική Αραβία, το Νότιο Σουδάν και το Τζιμπουτί, τρεις άλλους σημαντικούς παίκτες στο Σουδάν, καθώς και με το Παρίσι. Το Κατάρ από την πλευρά του μίλησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), Μούσα Φακί Μαχαμάτ, που υποτίθεται ότι θα μεταβεί το συντομότερο δυνατό στο Σουδάν, πάνω από το οποίο δεν πετά πια αεροπλάνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments