Global News

AP News: Η Credit Suisse ξέπλενε χρήματα των Ναζί;

AP News: Η Credit Suisse ξέπλενε χρήματα των Ναζί;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Credit Suisse δήλωσε ότι «συνεργαζόταν πλήρως» με την έρευνα της επιτροπής, αλλά απέρριψε ορισμένους ισχυρισμούς από το Simon Wiesenthal Center, μια εβραϊκή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λος Άντζελες, που έφεραν στο φως το 2020 ισχυρισμούς για πιθανούς λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ναζί στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.

Αμερικανοί βουλευτές κατηγόρησαν την ελβετική τράπεζα Credit Suisse ότι περιόρισε το εύρος μιας εσωτερικής έρευνας για πιθανούς πελάτες Ναζί και λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ναζί. Σε αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι που ήταν ακόμη ανοιχτοί μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας λέει ότι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που εισήχθη αρχικά από την τράπεζα για να επιβλέπει την έρευνα «τερματίστηκε ανεξήγητα» καθώς εκτελούσε το έργο του και υπέπεσε σε «ελλιπείς» αναφορές που παρεμποδίζονταν από περιορισμούς. Η Credit Suisse δήλωσε ότι «συνεργαζόταν πλήρως» με την έρευνα της επιτροπής, αλλά απέρριψε ορισμένους ισχυρισμούς από το Simon Wiesenthal Center, μια εβραϊκή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λος Άντζελες, που έφεραν στο φως το 2020 ισχυρισμούς για πιθανούς λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ναζί στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.

Παρά τα εμπόδια, οι εκθέσεις του διαμεσολαβητή και μιας ιατροδικαστικής ερευνητικής ομάδας αποκάλυψαν τουλάχιστον 99 λογαριασμούς που συνδέονταν αξιόπιστα με ανώτερους αξιωματούχους των Ναζί στη Γερμανία ή μέλη ομάδων που συνδέονται με τους Ναζί στην Αργεντινή, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως, ανέφερε η επιτροπή την Τρίτη, Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Οι εκθέσεις «εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την πιθανή υποστήριξη της τράπεζας προς Ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω των αποκαλούμενων «Ratlines», τόνισε η επιτροπή, αναφερόμενη σε ένα δίκτυο οδών διαφυγής που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί μετά τον πόλεμο. Η επιτροπή ανέφερε ότι η Credit Suisse «δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη δική της έρευνα για τα εναπομείναντα αναπάντητα ερωτήματα».

«Όταν πρόκειται για τη διερεύνηση των ναζιστικών θεμάτων, η δικαιοσύνη απαιτεί να μην αφήνουμε κανένα λιθαράκι. Η Credit Suisse έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί σε αυτό το πρότυπο», δήλωσε ο γερουσιαστής Chuck Grassley από την Αϊόβα, υψηλόβαθμο Ρεπουμπλικανικό στέλεχος και μέλος της επιτροπής. Η Credit Suisse ξεκίνησε την εσωτερική έρευνα αφού το Κέντρο Simon Wiesenthal, που ονομάστηκε έτσι για τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος και διώκτη των Ναζί, είπε ότι είχε πληροφορίες πως η τράπεζα είχε πιθανούς λογαριασμούς συνδεδεμένους με τους Ναζί που δεν είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια μιας σειράς ερευνών σχετικά με το Ολοκαύτωμα. της δεκαετίας του 1990. Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας, οι ελβετικές τράπεζες συμφώνησαν να πληρώσουν περίπου 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στα θύματα των Ναζί και τις οικογένειές τους, που κατηγόρησαν τις τράπεζες ότι έκλεψαν, έκρυβαν ή έστειλαν στους Ναζί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εβραϊκών μεριδίων. Τα τελευταία ευρήματα έρχονται καθώς τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί για την Credit Suisse, έναν πραγματικό πυλώνα του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, που πρόσφατα εξαγόρασε την συμαντική εμπορική τράπεζα της χώρας UBS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments