Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ

«Η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την πρώτη επίσκεψή του στα ουκρανικά εδάφη,  από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της.

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι γίνεται σε μια στιγμή που Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν τη δυτική στρατιωτική συμμαχία να δώσει στο Κίεβο μια σαφέστερη πορεία προς την ένταξη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωατλαντική οικογένεια, τονίζοντας πως «η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ και, συν τω χρόνω,  η υποστήριξη της Συμμαχίας θα σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό δυνατό».

Πιο αναλυτικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στην ευρωατλαντική οικογένεια. Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ. Και με την πάροδο του χρόνου, η υποστήριξή μας θα σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό εφικτό».

Επιπλέον, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, λέγοντας ότι, μέχρι στιγμής, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες και είχαν παράσχει 65 δισεκατομμύρια ευρώ (71,31 δισ. δολ.) μόνο στρατιωτική βοήθεια.

«Το ΝΑΤΟ στέκεται μαζί σας σήμερα, αύριο και για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, πριν καλέσει τον Β. Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ουκρανικής ένταξης έχει πυροδοτήσει απογοήτευση και διαφωνίες εντός της συμμαχίας. Ενώ όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή, ορισμένα μέλη της ανατολικής πλευράς πιέζουν ώστε η συμμαχία να δώσει στο Κίεβο τουλάχιστον μια συμβολική χειρονομία ότι πλησιάζει προς το ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση πιθανότατα θα ενταθεί ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Στη συνέντευξη Τύπου του στο Κίεβο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας θα θέσει το θέμα της ένταξης και των εγγυήσεων ασφαλείας στη σύνοδο κορυφής. «Αυτό θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, αλλά και στην προοπτική των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments