Global News

Die Welt: Ισπανία – Πιο αυστηρή νομοθεσία για σεξουαλικά εγκλήματα

Die Welt: Ισπανία – Πιο αυστηρή νομοθεσία για σεξουαλικά εγκλήματα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενάντια στη θέληση του εταίρου του στον κυβερνητικο συνασπισμό, τους αριστερούς Podemos, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα PSOE στην Ισπανία αυστηροποίησε στον νέο νόμο την νομική αντιμετώπιση των σεξουαλικών εγκλημάτων. Η διαμάχη παραλίγο να οδηγήσει στην κατάρρευση του συνασπισμού.

Πιο αναλυτικά, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του Πέδρο Σάντσεθ ενίσχυσε το ποινικό οπλοστάσιο ενάντια στη θέληση του εταίρου του, των αριστερών Podemos, στον οποίο ανήκει και η υπουργός Ειρήνη Μοντέρο. Με τις ψήφους του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) και του δεξιού φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, πέρασε τη διόρθωση ενός από τους σημαντικότερους νόμους της αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας. Η διαμάχη για αυτό είχε οδηγήσει στο χείλος της ρήξης του κυβερνητικού συνασπισμού της αριστεράς.

«Μόνο ένα ναι είναι ναι», είναι η βασική πρόταση του νόμου, που στην πραγματικότητα αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία των γυναικών: μόνο ένα ξεκάθαρο «ναι» στη σεξουαλική επαφή θα πρέπει να είναι καθοριστικό, όλα τα άλλα είναι βιασμός. Ο νέος ποινικός νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από το περασμένο φθινόπωρο. Όμως, ένα τεχνικό λάθος οδήγησε στη μείωση των ποινών φυλάκισης σχεδόν χιλίων παραβατών για την διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων. Μάλιστα, εκατό από αυτούς έχουν ήδη αποφυλακιστεί. Ο βιασμός τιμωρείται αυστηρότερα βάσει του νέου νόμου, ενώ οι ποινές για ορισμένα άλλα σεξουαλικά αδικήματα έχουν μειωθεί. Το Υπουργείο Ισότητας δεν κατάφερε επίσης να διασφαλίσει ότι η μεταρρύθμιση δεν θα οδηγήσει σε αναδρομική μείωση των ποινών με μεταβατική ρήτρα. Μετά από σφοδρή κριτική στην Ισπανία, οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν πρόταση τροπολογίας στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, η οποία έχει πλέον εγκριθεί: σε περίπτωση βίας ή εκφοβισμού, η ποινή θα αυξηθεί ανάλογα.

Ωστόσο, η υπουργός Ίσων Ευκαιριών Montero, καθώς και οι αυτονομιστές Αριστεροί Ρεπουμπλικάνοι (ERC) από την Καταλονία και οι Βάσκοι αριστεροί εθνικιστές από το EH Bildu, που είχαν υποστηρίξει προηγουμένως την αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας στις πιο σημαντικές ψηφοφορίες της στο κοινοβούλιο, παρέμειναν, μέχρι τέλους, αντίθετοι σε αυτήν την νομική αναθεώρηση. Όλοι οι υπουργοί των Podemos, μαζί με άλλα μικρά κόμματα, καταψήφισαν επίσης την Τετάρτη.  Η ρητή και αναγνωρίσιμη συναίνεση της γυναίκας θα πρέπει να παραμένει το μόνο αποφασιστικό κριτήριο. Το βάρος της απόδειξης δεν πρέπει να πέφτει πίσω στα θύματα. Αυτό θα συνέβαινε εάν η βία ή ο εκφοβισμός απαιτούνταν ξανά για μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης, όπως κατοχύρωσαν τώρα οι σοσιαλιστές. Η υπουργός Ισότητας Ειρήνη Μοντέρο εξέφρασε τη λύπη της που δεν υπήρξε συμφωνία εντός της κυβέρνησης, ενώ άλλοι πολιτικοί των Podemos κατηγόρησαν τους Σοσιαλιστές ότι «άφησαν τα δικαιώματα των γυναικών στους αντιδραστικούς», αλλάζοντας το νόμο μαζί με το δεξιό PP.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments