Διεθνή

ΕΕ: Πιέζει την Ιταλία να καταργήσει το οικογενειακό μονοπώλιο στη βιομηχανία της ξαπλώστρας

ΕΕ: Πιέζει την Ιταλία να καταργήσει το οικογενειακό μονοπώλιο στη βιομηχανία της ξαπλώστρας

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την Πέμπτη την πίεση προς την Ιταλία για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο των κλαμπ παραλίας, με μια απόφαση του δικαστηρίου του μπλοκ και μια προειδοποίηση από το εκτελεστικό της όργανο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) δήλωσε ότι οι άδειες εκμετάλλευσης παραλίας για τα 7.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής της Ιταλίας πρέπει να υπόκεινται σε αμερόληπτους και διαφανείς διαγωνισμούς, σε μια απόφαση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δικαιώνει την πάγια θέση της.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν έθεσε το θέμα των αδειών παραλίας στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι όταν επισκέφθηκε τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Σόνια Γκοσποντίνοβα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Η Μελόνι εγγυήθηκε ότι οι ιταλικές αρχές θα εξασφαλίσουν πολύ γρήγορα την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας … αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές αρχές θα προχωρήσουν στην ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

«Οικογενειοκρατία» Οι άδειες ενοικίασης για ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία παραδοσιακά ελέγχονται από οικογένειες και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι επιχειρηματίες λένε ότι έχουν αποκλειστεί άδικα από μια σημαντική επιχείρηση.

Μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις, οι παραχωρήσεις επρόκειτο να δημοπρατηθούν έως το 2024, αλλά η εθνικιστική κυβέρνηση Μελόνι το ανέβαλε κατά ένα χρόνο, παρά τις αποφάσεις υπέρ του ανταγωνισμού που εξέδωσε και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ιταλίας.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην προθεσμία του 2024. Εάν η Ιταλία συνεχίσει να αψηφά τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις παραχωρήσεις παραλιών, κινδυνεύει να εκτεθεί σε βαριά πρόστιμα.

Ο συνασπισμός της Μελόνι έχει πιέσει ώστε οι υφιστάμενοι, κυρίως Ιταλοί κάτοχοι αδειών να διατηρήσουν τις παραχωρήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του τομέα στον ξένο ανταγωνισμό μπορεί να ανεβάσει τις τιμές και να οδηγήσει σε καταπάτηση των τοπικών παραδόσεων.

Ωστόσο, το ΔΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο έκρινε ότι οι άδειες δεν μπορούν να ανανεωθούν αυτόματα. «Τα εθνικά δικαστήρια και οι διοικητικές αρχές οφείλουν να εφαρμόζουν τους σχετικούς κανόνες του δικαίου της ΕΕ», ανέφερε.

Οι άδειες είναι επίσημα κρατικές, αλλά σπάνια τίθενται σε δημόσιο διαγωνισμό. Το 2019, η κυβέρνηση εισέπραξε μόλις 115 εκατομμύρια ευρώ (125,96 εκατομμύρια δολάρια) από την πώληση των αδειών παραλίας, ενώ η ίδια η επιχείρηση εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων Nomisma.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments