Πολιτική

Εκλογές 2023: Προεκλογική αναμέτρηση σε ευρύ πεδίο – Τα στοιχήματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Εκλογές 2023: Προεκλογική αναμέτρηση σε ευρύ πεδίο – Τα στοιχήματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Την επίσημη έναρξη των εκλογών πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου (22/4) με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την επίσημη έναρξη των εκλογών πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου (22/4) με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από εδώ και στο εξής η προεκλογική αναμέτρηση μπαίνει σε θολό πολιτικό πεδίο και με μια ευρύτερη θεματολογία και όχι μόνο με αυτή της οικονομίας. Είναι πολύ πιθανό πάντως να καταλήξουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού μετά και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχήματα των διεθνών παικτών αλλά και με τα δημοσκοπικά δεδομένα που έρχονται στη δημοσιότητα. Σκάνδαλα και απρόβλεπτα γεγονότα ανοίγοντας νέα πεδία σύγκρουσης, αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και την ατζέντα.

Το κρίσιμο είναι οι επιδόσεις των κομμάτων στις 21 Μαΐου, καθώς θα είναι καθοριστικές για τη δυναμική στη δεύτερη αναμέτρηση.Η επόμενη ημέρα της 21ης Μαΐου θα απαντήσει στο αν σχηματίζεται κυβέρνηση ή θα υπάρξει νέος γύρος ή και τρίτος. Η κύρια ανησυχία εστιάζεται στο να υπάρξει μακρά περίοδο ακυβερνησίας και όχι τόσο σε μία αλλαγή της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής. Η κατάσταση παραμένει ρευστή και εκτιμάται απίθανο κάποιο κόμμα να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Ανάμεσα στα γεγονότα, τα οποία έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες, είναι τα πρόσφατα γεγονότα και η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όπως επίσης, οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές κλπ.

Τα Τέμπη και οι νέοι ψηφοφόροι ίσως κρατούν το “κλειδί” των εκλογών

Η τραγωδία με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι κινητοποιήσεις των πολιτών και, κυρίως, των νέων, έμοιαζε να δημιούργησε ένα νέο κοινωνικό κίνημα, που θα μπορούσε πραγματικά να δώσει μια ηχηρή απάντηση στον κούφιο λόγο των κομμάτων, στις επικείμενες εκλογές. Και πάλι, όμως, όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό, αν και δείχνουν φθορά της ΝΔ, πέραν της φυσιολογικής μετά από μία τετραετία διακυβέρνησης, είναι σαφές ότι αν χάσει τις εκλογές, αυτό θα οφείλεται πρωτίστως στο εκλογικό σύστημα.Ή, για να είμαστε ακριβείς, στα εκλογικά συστήματα: και αυτό της απλής αναλογικής, αλλά και το άλλο της ενισχυμένης που έφερε η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να το… μετανιώσει στην πορεία.

Ο άγνωστος «Χ» εδώ είναι οι νέοι ψηφοφόροι, που υπολογίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο και θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τα πράγματα σε μία δική τους κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και σε θέση να καθορίσουν το νικητή των εκλογών.

Τι ρόλο θα «παίξει» το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη;

Την ίδια στιγμή, επανέρχονται τα σενάρια για «κομμένες γέφυρες», αυτή τη φορά, μετά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της υπόθεσης Γεωργούλη και του στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη που τον κατήγγειλε.

Η αλήθεια είναι πως, δημόσια, αυτό φαίνεται να συμβαίνει: οι υποκλοπές να «έκαψαν» την πιθανότητα συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι καταγγελίες κατά του Γεωργούλη, όσο και ο τρόπος με τον οποίο τις χειρίστηκαν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να είχαν τις ίδιες επιπτώσεις σε μία πιθανή συγκυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η υπόθεση Γεωργούλη

Το τελευταίο σκάνδαλο έχει να κάνει με μία πολύ σοβαρή υπόθεση, την καταγγελία για βιασμό και σωματική βία κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, από εργαζόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία αποκαλύφθηκε ότι είναι και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments