Διεθνή

Εκτός νόμου η νεολαία της γερμανικής ακροδεξιάς;

Εκτός νόμου η νεολαία της γερμανικής ακροδεξιάς;
Ένα βήμα απέχει η νεολαία της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» από το να τεθεί εκτός νόμου με απόφαση της αρμόδιας συνταγματικής δικαιοδοτικής βαθμίδας.

Ένα βήμα απέχει η νεολαία της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» από το να τεθεί εκτός νόμου με απόφαση της αρμόδιας συνταγματικής δικαιοδοτικής βαθμίδας.

Η νεολαία του Afd είναι μια αρκετά μαζική κομματική νεολαία, που θεωρείται ως «αδιάλλακτη» και «σκληρή» τόσο στις εσωκομματικές της σχέσεις, όσο κυρίως στις σχέσεις της με τις νεολαίες άλλων κομμάτων.

Επί τέσερα χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος παρακολουθούσε τόσο στενά όσο ποτέ άλλοτε την οργάνωση νεολαίας “Junge Alternative” του τυπικού εθνολαϊκιστικού ξενοφοβικού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD). Τα ερωτήματα που την απασχολούσαν ήταν εάν θα συνέχιζαν οι νεολαίοι του κόμματος να ριζοσπαστικοποιούνται, να κινούνται προς θέσεις πέραν της πολιτισμικής δεξιάς και κυρίως,  να υποκινούν εκστρατείες κατά των προσφύγων και μεταναστών.

Η απάντηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήταν θετική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οργάνωση νεολαίας του AfD δεν θεωρείται πλέον απλώς «ύποπτη οργάνωση», αλλά μία αποδεδειγμένα «εξτρεμιστική οντότητα». Ο λόγος και η δράση των εξτρεμιστών αυτών απειλούν την συνταγματική τάξη.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος δεν εστιάζει την προσοχή της μόνο σε εξτρεμιστές που προσανατολίζονται στη βία, αλλά και σε εκείνες τις ομάδες ανθρώπων που διαδίδουν μόνιμα ιδεολογίες και αντιλήψεις αντίθετες προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη Δημοκρατία.

Από την άποψη αυτή, έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές τρεις οργανώσεις, που εντάσσονται στην άκρα δεξιά. Οι δύο από αυτές είναι ακόμη πιο επικίνδυνες.

Η νεολαία του AfD έχει ως στόχο τον αποκλεισμό των ξένων και προσπαθεί να καταστήσει αυτές τις θέσεις κοινωνικά αποδεκτές, σύμφωνα με την αιτιολόγηση, έπειτα από στενή παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Γιατί δεν προχωρούν οι γερμανικές αρχές απευθείας στην απαγόρευση; Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας αρκετές φορές στην περίπτωση ακροδεξιών οργανώσεων. Αλλά η απαγόρευση ενός κόμματος είναι μια πιο περίπλοκη υπόθεση. Έτσι, η Εναλλακτική για την Γερμανία ιδρύθηκε το 2013, αλλά μετακινήθηκε στον πολύ ακραίο δεξιό χώρο πιο πρόσφατα, με συνέπεια να είναι δύσκολος ο εντοπισμός από τις συνταγματικές και πολιτικές αρχές του χρονικού σημείου εκκίνησης της στροφής προς τα ακόμη πιο δεξιά, αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ζήτημα χρόνου η οργανωτική εξάρθρωσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments