Global News

DW: Κιλιτσντάρογλου – Θα αλλάξουμε πλήρως την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

DW: Κιλιτσντάρογλου – Θα αλλάξουμε πλήρως την εξωτερική πολιτική  της Τουρκίας
Κιλιτσντάρογλου: Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα δει όχι μόνο ο λαός της Τουρκίας αλλά ολόκληρος ο κόσμος θα είναι η εξάλειψη της λαχτάρας μας για δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της DW, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι θα αλλάξουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά 180 μοίρες, αλλά ότι θέλουν να έχουν τις σχέσεις με τη Ρωσία σε καλό έδαφος. DW: Λίγος χρόνος απομένει μέχρι τις εκλογές. Πιστεύετε ότι θα τελειώσει στον πρώτο γύρο; Τι λένε οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις;

Kılıçdaroğlu: Οι εκλογές θα τελειώσουν στον πρώτο γύρο και θα κερδίσουμε στον πρώτο γύρο. Τα πεδία το δείχνουν ήδη αυτό. Αυτές οι εκλογές θεωρούνται επίσης μοιραία επιλογή για την Τουρκία. Ποια είναι η άποψή σας για αυτές τις εκλογές; Θα μπορούσαν να ονομαστούν ένα είδος δημοψηφίσματος; Η κοινωνία έχει αίτημα για δημοκρατία. Γι αυτό οι μάζες ενώνονται για να φέρουν τη δημοκρατία. Όλοι άφησαν τις διαφορές τους στην άκρη για να φέρουν τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα. Ειδικά οι νέοι το απαιτούν αυτό.

Είπατε νέοι… Υπήρξε σοβαρή διαρροή εγκεφάλων τα τελευταία χρόνια. Τι υπόσχεσαι στους νέους;

Πρέπει να παρέχετε ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους στην Τουρκία. Εάν δεν τις παρέχετε, φυσικά πηγαίνουν στο εξωτερικό. Πρέπει επίσης να έχουν ένα καλό επίπεδο εισοδήματος όταν εργάζονται. Να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να αγοράσουν αυτοκίνητο σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά από λίγο να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι. Επομένως, πρέπει να εξαλείψουμε αυτή τη διαταραχή κατανομής εισοδήματος, ειδικά για τους νέους. Μεγάλη είναι και η προσέλευση των ψηφοφόρων στο εξωτερικό. Από την άλλη υπάρχουν κάποιες ενστάσεις για την ψήφο αυτών των ανθρώπων.

Πώς βλέπετε αυτό το ζήτημα;

Είναι φυσικό να ψηφίζουν οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό. Πρέπει να πάνε, να  ψηφίσουν. Αλλά η ιδέα μας είναι να θεσπίσουμε έναν νόμο για τις υπερπόντιες εκλογικές περιφέρειες. Οι Τούρκοι αδελφοί μας που εργάζονται στο εξωτερικό θα πρέπει να εκλέξουν τους δικούς τους υποψηφίους εκεί και οι υποψήφιοί τους θα πρέπει να εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αυτό είναι το σωστό. Αυτή είναι μια μεταβατική διαδικασία, θα δείτε όταν έρθουμε στην εξουσία. Θα φέρουμε μια εκλογική περιφέρεια στο εξωτερικό και αυτοί οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν οι ίδιοι τους υποψηφίους βουλευτές. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια. Λέτε ότι θέλετε να τερματίσετε το αυταρχικό καθεστώς.

Ποια θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα δούμε αν κερδίσετε;

Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα δει όχι μόνο ο λαός της Τουρκίας αλλά ολόκληρος ο κόσμος θα είναι η εξάλειψη της λαχτάρας μας για δημοκρατία. Θα φέρουμε πραγματική δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις δυτικές χώρες έχουν περάσει δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους δυτικούς συμμάχους σας; Θα αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας 180 μοίρες. Θα εφαρμόσουμε όλους τους δημοκρατικούς κανόνες που ορίζει η ΕΕ στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε αυτό το πλαίσιο στη χώρα μας με τη συμφωνία των έξι ηγετών. Η μεγαλύτερη αλλαγή θα είναι η υλοποίηση του δημοκρατικού αιτήματος που αναμένεται από την κοινωνία.

Ποια θα είναι η στάση σας απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Είμαστε μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα είμαστε μια χώρα που έχει υποβάλει αίτηση στην ΕΕ για πλήρη ένταξη. Επομένως, η κατεύθυνσή μας θα είναι ο δυτικός πολιτισμός. Αλλά θα θέλαμε να βάλουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία σε καλό έδαφος. Έτσι, έχουμε πολλούς επιχειρηματίες που εργάζονται εκεί. Αλλά ποτέ δεν βρίσκουμε και δεν αποδεχόμαστε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments