Διεθνή

Έκτακτα μέτρα στην Ισπανία εν μέσω «ιστορικής» ξηρασίας

Έκτακτα μέτρα στην Ισπανία εν μέσω «ιστορικής» ξηρασίας

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Η κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα μέτρα για την άμβλυνση των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της ιστορικής ξηρασίας στη χώρα, επιβεβαίωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera.

Η κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα μέτρα για την άμβλυνση των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της ιστορικής ξηρασίας στη χώρα, επιβεβαίωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την έκτακτη δέσμη μέτρων σε κυβερνητική συνεδρίαση, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή νερού σε όλες τις ισπανικές πόλεις και για τους αγρότες, σε περίπτωση που οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχιστούν αυτό το καλοκαίρι.

Οι δεξαμενές στην Ισπανία βρίσκονται στο 49,6% της χωρητικότητάς τους – ποσοστό παρόμοιο με αυτό που καταγράφηκε για την ίδια περίοδο το 2022, αλλά πολύ κάτω από το 68,7% του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας.

Από το 1961, η Ισπανία έχει βιώσει έως επτά μεγάλες ελλείψεις νερού, ανέφερε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Πρόσφατα, ωστόσο, η ακραία ξηρασία έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1960. Το θέμα αυτό ήρθε στο προσκήνιο σε επίπεδο ΕΕ μέσω της λεγόμενης «κρίσης της Ντονιάνα» και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της πολιτικής εκστρατείας ενόψει των περιφερειακών εκλογών στο τέλος του μήνα.

Στην ανακοίνωσή της, η Ribera (PSOE) υπενθύμισε τα περσινά μέτρα για τη διασφάλιση της υδροδότησης των πόλεων και τη βοήθεια προς τους αγρότες, τονίζοντας τη σημασία του τρίτου κύκλου των υδρολογικών σχεδίων που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ακραίας ξηρασίας.

Είναι απαραίτητο να προβλεφθούν δράσεις και να κατανοηθούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εποχικές καιρικές συνθήκες στη διαθεσιμότητα νερού τους επόμενους μήνες, δήλωσε η Ribera, σημειώνοντας τη σημασία της προετοιμασίας σε περίπτωση που χρειαστεί έγκαιρη δράση σύμφωνα με το euractiv.gr

Κλιματική αλλαγή και εκλογές: ένα επικίνδυνο «μείγμα»

Ωστόσο, σύμφωνα με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP), η έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης έχει «πολιτικά κίνητρα».

Σύμφωνα με το PP, η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει στην άκρη την «προεκλογική και προεκλογική στρατηγική» με τον γενικό συντονιστή της, Elías Bendodo, να απαιτεί τα νέα μέτρα να συμφωνηθούν με τις πληγείσες περιφέρειες και όχι να «υπαγορεύονται» από τη Μαδρίτη.

«Βλέπουμε αυτή την εβδομάδα ότι κάθε ανακοίνωση που κάνει ο (πρωθυπουργός) Σάντσεθ συνδέεται με την προσπάθεια να κερδίσει μια χούφτα ψήφους και όχι με την επίλυση των προβλημάτων του ισπανικού λαού, και η ξηρασία είναι πράγματι ένα από τα θέματα προτεραιότητας της εθνικής κυβέρνησης και των περιφερειών», είπε.

Η Ισπανία θα διεξαγάγει περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 28 Μαΐου, ενώ οι γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της χώρας στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments