Πολιτική

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες -Πότε ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες -Πότε ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τελευταία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές και ο κρατικός μηχανισμός ολοκληρώνει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε κάθε εκλογικό τμήμα ενώπιον πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ως πρόεδρο, και τέσσερα μέλη. Δεδομένου ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα είναι 21.529, αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ισάριθμοι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και πάνω από 86.000 ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών, χωρίς να υπολογιστούν οι αναπληρωτές τους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναδείχτηκαν με κλήρωση, σε δημόσια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. Τα πρόσωπα αυτά ειδοποιούνται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή μέχρι και αύριο, ενώ οφείλουν να βρίσκονται στον τόπο του διορισμού τους την προσεχή Πέμπτη.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, με ισάριθμα αναπληρωματικά, κληρώνονται ή διορίζονται εντός 15 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο, μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του δήμου στον οποίο ανήκει το εκλογικό τμήμα και ειδοποιούνται για τον διορισμό τους επίσης μέχρι αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο τόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος γνωστοποιείται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις» που βρίσκεται στο Gov.gr και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) ή στο τηλέφωνο 2131361500 από τις 08:00 έως τις 20:00.

Τα κόμματα είχαν προθεσμία έως προχθές Παρασκευή να παραδώσουν στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων τους, προκειμένου οι τελευταίοι να εφοδιάσουν τις εφορευτικές επιτροπές, με αριθμό ψηφοδελτίων που να υπερβαίνει κατά 10% τουλάχιστον τον αριθμό των εγγεγραμμένων, σε κάθε εκλογικό τμήμα, εκλογέων.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει τους εκλογικούς φακέλους στους οικείους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι οφείλουν να τους παραδώσουν στις δημοτικές αρχές και οι οποίες με τη σειρά τους, εφοδιάζουν τις εφορευτικές επιτροπές όλων των εκλογικών τμημάτων. Το ίδιο υπουργείο φροντίζει για τον εφοδιασμό των καταστημάτων ψηφοφορίας όλης της χώρας με κάλπες και παραβάν, καθώς και με τους εκλογικούς σάκους. Σε αυτούς τοποθετείται όλο το εκλογικό υλικό, που περιλαμβάνει τα βιβλία (πρακτικά) της ψηφοφορίας, τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων και τα λευκά, τον εκλογικό κατάλογο, τα έντυπα βεβαιώσεων ψηφισάντων και παραλειφθέντων εκλογέων, τα έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων διπλοεγγεγραμμένων εκλογέων, σφραγίδα εφορευτικής επιτροπής, τα έντυπα καταχώρησης αποτελεσμάτων (τηλεγραφήματα) και μια συσκευή τάμπλετ για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments